TDC Sensor Replacement (with pictures!) - Page 14 - Renault Forums :: Independent Renault forum

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #66 of 308 (permalink) Old 21st August 2007
Junior Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Please help

Hi. I have a 1998 1.6 scenic rt alize.
We were having problems starting in the morning, so we cleaned the top dead centre. When we start the car now, she is reving realy high and then stalls. Anyone with any ideas how to solve this problem. My hubby is sure he did not touch anything else.
Thanks in advance.
sho75` is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #67 of 308 (permalink) Old 25th August 2007
Junior Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 1
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
The culprit will probably be the Idle Control Valve (ICV) which is located on the top of the inlet manifold. The ICV acts as a gate allowing varying amounts of air into the engine. However they are known to stick. Then they either let too much air into the engine, possibly causing high revs, or not enough starving it of air and causing the engine to almost or actually cut out.
carterjohn is offline  
post #68 of 308 (permalink) Old 25th August 2007
Technical Supremo

 
Join Date: Feb 2007
Posts: 43,087
Nominated 18 Times in 69 Posts
Nominated TOTW/F/M Award(s): 28
Thanks: 377
Thanked 5,239 Times in 4,738 Posts
Could also be the connector to the MAF sensor has become disconnected
Currently in madnoel10's garage:
Ford C-max 1.6 Style
madnoel10 is offline  
 
post #69 of 308 (permalink) Old 4th September 2007
Junior Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 1
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi

I have a 2000 Clio Alize 1.4 Auto, and it has recently been stuttering like anything (and struggling to start sometimes). I managed (with a struggle) to get the sensor out and am about to fit a new one. Renault told me that the gearbox was shot but I am wondering if this is the root of the problem as it jerks whilst driving, and also has an intermittent starting problem that has got slowly worse. What do you think? You should be awarded in the next honours list for this post!! I spent quite a while trying to find the sensor and this answered all my questions!! Many Thanks. Ian
ibovey is offline  
post #70 of 308 (permalink) Old 7th September 2007
Member
 
Karletto's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 83
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
its great that you - people have repaired your car but PLEASE WRITE DOWN SOME "SYMPTOMS" also! There are 14 pages and almost no-one has described the symptoms!
my car is starting great, but lear or speeding up on the road, there are vibrations and engine works unconstant - the rpms are costant.
Currently in Karletto's garage:
1999 Renault Clio Rn 1.2

Last edited by Karletto; 7th September 2007 at 08:34 AM.
Karletto is offline  
Reply

Tags
pictures , replacement , sensor , tdc

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Renault Forums :: Independent Renault forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.renaultforums.co.uk/10-miscellaneous/10062-tdc-sensor-replacement-pictures.html
Posted By For Type Date
Clio nece paliti iz prve - Renault klub Forum This thread Refback 22nd October 2007 02:24 PM
Clio nece paliti iz prve - Renault klub Forum This thread Refback 23rd September 2007 06:33 PM
[Car] Megane Scenic : 2 Faults (Both probably electrical) - The DVD Forums This thread Refback 26th April 2007 06:58 PM
[Car] Megane Scenic : 2 Faults (Both probably electrical) - The DVD Forums This thread Refback 26th April 2007 02:05 PM
[Car] Megane Scenic : 2 Faults (Both probably electrical) - The DVD Forums This thread Refback 26th April 2007 01:40 PM
Tiscali Forums - Renault Laguna RT Auto 1995 2L problem This thread Refback 20th February 2007 05:35 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome