TDC Sensor Replacement (with pictures!) - Page 6 - Renault Forums :: Independent Renault forum

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #26 of 310 (permalink) Old 7th May 2007
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 1
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy How do you check if the TDC sensor is faulty

A couple if weeks ago I was attempting to start my Laguna I. It coughed once but didn't start. Now it just turns over but no ignition. I thought the cam belt had gone but that's ok, the compression's ok and there's fuel but no spark on any plug. Would this indicate a Top Dead Centre sensor fault and if so, how do I check it out.

Thanks for any advice
Currently in zarbi31's garage:
2000 Laguna 1.8i Alize
zarbi31 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #27 of 310 (permalink) Old 8th May 2007
Tourerman
 
davesss's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 4,838
Nominated 0 Times in 2 Posts
Nominated TOTW/F/M Award(s): 3
Thanks: 0
Thanked 145 Times in 126 Posts
Hope you don't mind me tacking this onto this thread......

Lag 11 Top Dead Centre sensor replacement or cleaning with photos. The Lag 11 TDC Sensor looks just the same but more awkward to get at.

Scroll down to my post.

Perhaps a mod could put these in the FAQs.

A problem well stated is a problem half solved !
Currently in davesss's garage:
2002 Laguna Sports Tourer 1.8 Dynamique Moondust VF1KGOB, Fiat Siecento Micheal Schumaker, Kawasaki KLE M/Cycle and a cheap Mountain Bike.

Last edited by davesss; 27th July 2008 at 10:47 AM. Reason: link removed as does not work
davesss is offline  
post #28 of 310 (permalink) Old 9th May 2007
Junior Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 8
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
TDC in Laguna 6 Cil

I am going to replace Top Dead Center in my Laguna Privilege 2003, 6 Cil.
Does any one knows where it is located?
Currently in augusto's garage:
2003 laguna privilege V6
augusto is offline  
 
post #29 of 310 (permalink) Old 20th May 2007
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 4
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry Horrible on a 1.6L 16V W Plate Scenic

I've just performed this little stunt on a W plate 1.6L 16V Scenic Alize and it was nowhere as easy as you would think...

The sensor (made by renault) has two quite deep captive nuts fastened to the front plate that will only fit into the rear of the mounting points on my vehicle (not the front) as shown in your pictures. This means that width of the sensor now causes serious clearance issues and it took me 20 minutes to get the old one out and nearly an hour and a half to get the replacement in.

Because you have to come at it from the back getting the sensor back in requires you to work blind in a space not quite big enought to tilt the sensor to its correct orientation without serious risk of damaging the wiring connector (I seriously recommend you don't try to fit it with the wires pre-connected).

The whole process is seriously hampered by the placement of the main wiring loom only centimeters above where the sensor should go (as in your pictures). This loom is unmoveable and caused me some serious grief- as it seems to be deliberately designed to hurt anybody attempting the process via some quite sharp dodgy moldings on its underside directly above where the senor fits.

All in all a pain. I'm not a mechanic, but i am reasonably competent at this sort of stuff - and I wouldn't attempt it again on this particular type of car - my poor twisted fingers will happily pay for someone else to do it next time.

This car has only got 33k on it and this is the second replacement that its had.

A poor product badly designed.

smiggles is offline  
post #30 of 310 (permalink) Old 24th May 2007
Junior Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 8
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
top dead centre sensor

I have a Scenic 2001 and the engine keep cutting out when stopped or at very slow speeds. Very annoying when at traffic lights. took to garage today could find no fault said it might be top dead centre sensor but very difficult to change and would cost 198,from reading these posts I presume this is totally wrong and quite simple to change. Is this right??
annej53 is offline  
Reply

Tags
pictures , replacement , sensor , tdc

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Renault Forums :: Independent Renault forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.renaultforums.co.uk/10-miscellaneous/10062-tdc-sensor-replacement-pictures.html
Posted By For Type Date
Clio nece paliti iz prve - Renault klub Forum This thread Refback 22nd October 2007 02:24 PM
Clio nece paliti iz prve - Renault klub Forum This thread Refback 23rd September 2007 06:33 PM
[Car] Megane Scenic : 2 Faults (Both probably electrical) - The DVD Forums This thread Refback 26th April 2007 06:58 PM
[Car] Megane Scenic : 2 Faults (Both probably electrical) - The DVD Forums This thread Refback 26th April 2007 02:05 PM
[Car] Megane Scenic : 2 Faults (Both probably electrical) - The DVD Forums This thread Refback 26th April 2007 01:40 PM
Tiscali Forums - Renault Laguna RT Auto 1995 2L problem This thread Refback 20th February 2007 05:35 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome