Renault Megane 1 - Intermittant Starting Problems - Page 3 - Renault Forums :: Independent Renault forum

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #11 of 78 (permalink) Old 1st September 2007
Junior Member
Join Date: Sep 2007
Posts: 1
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
My starting problems were resonably similar and solved when the sensor was changed to the modified version. The sensor detects the position of the engine and adjusts things accordingly, apparently. The guy who does my car had to solder new contacts as he exlained it was a modified past. I am not technical but this may help you to ask the right questionsd at your renault garage. My car has started fine since.
Currently in IanCo's garage:
1999 T reg 1.6 Cabriolet
IanCo is offline  
Sponsored Links
post #12 of 78 (permalink) Old 1st September 2007
clairecatchpole's Avatar
Join Date: Sep 2007
Posts: 35
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question Itermittent Starting Problems

Hello all,
I am new today, and am amazed to find other drivers with the same fault as mine! I spoke to my local garage (the owner has had a Megane Scenic for some time) and he reckons it may be the Cam Shaft Selector Sensor - I understand this is the same as the Top Dead Centre sensor. (About £100+). I also spoke to someone else who suggested locking the car - and then unlocking it! He says sometimes the remote locking can interfere - have tried it and it has worked (coincedence? Dunno!!) Will look in detail at all your advice as well!
Currently in clairecatchpole's garage:
Renault Megane Scenic Expression. 1.6 Auto / and now am proud owner of Nikon D80!

Last edited by clairecatchpole; 1st September 2007 at 09:45 PM.
clairecatchpole is offline  
post #13 of 78 (permalink) Old 4th September 2007
Junior Member
Join Date: Sep 2007
Posts: 2
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mine had the crank sensor go, which meant the plugs weren't sparking, a second hand one from the scrappy sorted it, although I swear the old one would work after a clean, its just a magnet after all.
Currently in Mike88's garage:
1996 Renault Megane 1.6e RXE
Mike88 is offline  
post #14 of 78 (permalink) Old 28th October 2007
Join Date: Oct 2007
Posts: 39
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
hi i know im a month out lol but i got a megane 1.6e rt sport the other week and the power cut happens to me when at junctions occassionally, i turn key again and then works fine also i read above about the central locking that really bugs me and dunno if its a fault because i unlock the car and the immobiliser gives me , no joke, 10 secs to start the car else it wont start i have to start the car before sitting down it cuts in that fast.

from above i believe its the TDC sensor but i know nothing bout cars im going to a garage and may replace it if they think its the fault but is there different sensors to get cheaper or better etc or is a TDC sensor same as any other?
Currently in gazdagod's garage:
1.6 rt sport
gazdagod is offline  
post #15 of 78 (permalink) Old 29th October 2007
Diamond member
OzRX4's Avatar
Join Date: Mar 2006
Posts: 465
Nominated 0 Times in 1 Post
Nominated TOTW/F/M Award(s): 1
Thanks: 15
Thanked 31 Times in 31 Posts
Hello form OZ.....
Have suffered similar problems with intermittent starting in my 2001 Scenic Rx4,(F4R 2.0L) and I cleaned the TDC sensor about 6 months ago now and it's been perfect ever since.
My advice to anyone is try and learn a little about your car, as if the garages know about this clean and fix you can bet 10:1 they will do the same and charge you for the event to the tune of a new TDC sensor . Also, ask for the old part back and if refusal ensues, don't pay until the faulty part is produced.
The best thing about being able to do your own simple repairs is that if it doesn't work you can go and replace the part and you are no worse off.

There have been a few Renault owners down here who've done the TDC clean and all have saved the cost of a new sensor for now at least.
Currently in OzRX4's garage:
2001 Megane Scenic RX4 Privelege Verve, 2003 Clio Privelege 1.4auto, {son's car}

Last edited by OzRX4; 29th October 2007 at 09:14 AM.
OzRX4 is offline  

intermittant , megane , problems , renault , starting

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Renault Forums :: Independent Renault forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome