Megane glow plug warning - Page 3 - Renault Forums :: Independent Renault forum

Electronics In Car Entertainment (ICE), Sat-Nav, lighting, wiring etc.

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #11 of 13 (permalink) Old 21st November 2007
Junior Member
footey74's Avatar
Join Date: Sep 2007
Posts: 8
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy Oh No.....

This sounds very much like my problem but i hope its not.I bought my car in August,guy told me about the engine management light coming on but not affecting performance,he said Renault said it was a wiring problem.It would come on around 60mph and then go off again.The longer i have had the car the more frequent the problem has become so i took the car to a local mechanic who looked around the car as well as firing his laptop into the car which brought up a few problems.One of the main error codes was reporting a relay problem or open circuit so one by one he cleared up any problems with the car eg. rear brake discs,ball joint and cleaned the egr valve which had been fixed by the previous owner.Now this cost me 300.He then replaced the 4 glow plugs which were all away which cost me 60.He also replaced the air mass meter because the car was sluggsih at a cost of 100(A job which had been done 8 months before by the previous at a cost of 360).The relay error still kept on coming up without the car being started so i left the car with him for 10 days while i went on holiday.When i came back he told me had traced the problem to a corroded terminal and now when connected to a laptop no problems were coming up.I was delighted to hear the car was finally fixed until the next day when the light came on at 40mph for a millisecond before disappearing.It was fine around town before i took it on a 50 mile run.I would get to 60 in 4th and it was fine as soon as i hit 5th the light comes straight on if i slow down to around 58 the light goes off and this is now the regular pattern.Its a pain when your taking over guys on the motorway at 70mph for them to overtake me again as i am slowing down to the 58 mark.The one difference this time is before when the light came on the turbo would not function most of the time, now the management light comes on but doesnt affect the turbo .Its going back in on Monday to get tested but my patience is wearing thinner by the day.The mechanic reckoned the light was coming on because the glow plugs were not burning off excessive fuel or something.The guy is a good mechanic plenty of experience and a diesel specialist but i am losing confidence.
Currently in footey74's garage:
2001 Renault Megane Scenic Dynamique 1.9 DCi +
footey74 is offline  
Sponsored Links
post #12 of 13 (permalink) Old 22nd November 2007
Junior Member
Join Date: Oct 2007
Posts: 2
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

It was the air flow meter, which was changed and solved the problem. Ive since sold the car as the drive shaft went a week after id got that fixed.

I hate renaults and ill never buy another one again.

Last edited by Benjie1983; 22nd November 2007 at 07:45 AM.
Benjie1983 is offline  
post #13 of 13 (permalink) Old 6th December 2007
Junior Member
Join Date: Dec 2007
Posts: 23
Nominated 0 Times in 1 Post
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
My glow plug/ ecu light came on for about 10 seconds a couple of times about 6 months ago whilst driving along a dual carrigeway at about 70mph. I serviced the car and it didn't do it again until last weekend, going uphill at 70mph overtaking on dual carrigeway causing the turbo to cut out.

From what I can see from other posts in this site a lot of people seem to fix this sort of problem by cleaning the EGR valve.

If there was a loose wire this won't help, but with complex car electrics locating the problem can be difficult. My old skoda had a dead cat and the garage got all sorts of errors until the cat was fixed, then it gave only one error, a very expensive one too unfortunately!

Here is a recommended page for cleaning the EGR

Translated version of
Currently in sax_man_al's garage:
2001 Renalt Megane 1.9DCi
sax_man_al is offline  

glow , megane , plug , warning

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Renault Forums :: Independent Renault forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome