central locking/immobiliser problems on 1998 scenic - Page 3 - Renault Forums :: Independent Renault forum

Electronics In Car Entertainment (ICE), Sat-Nav, lighting, wiring etc.

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #11 of 11 (permalink) Old 10th December 2007
Junior Member
Join Date: Feb 2007
Posts: 6
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by blueboy View Post
hi guys and gals, i've just joined the forum as i have recently bought a 1998 megane scenic rt 1.6e and have some problems with the electrics. The previous owner did tell me the car had some electrical problems due to a water leak so no complaints there.

When i bought the car i had to tow it home since the battery was flat and i coudnt get it to jump start. I removed and charged the battery and the car started first time and i have to say it ran like a dream and was a total joy to drive. The problem according to the previous owner was causedby a water leak causing the electrics to malfunction. I noticed that when i got the car going the drivers door, o/s door and tailgate and the petrol flap locking pin did not work and for the last week i've had to climb over the passenger seat to get in as the drivers door wont even open using the key. I found that the water leak seems to be coming from either the roof aerial or the sunroof or top of the windcreen as it was dripping from the panel that houses the remote locking sensor. I assumed this was what stopped the central locking from operating properly as water had contaminated the sensor. I havent had time what with xmas to locate where the water was coming in and as the car was driving fab i just put up with having to enter via the passengers door for the time being. The problem got worse on new years eve, while driving, the central locking started switching itself on and off constantly, and when i stopped for petrol i couldnt get the car to start at all. the central locking keeps operating even when the key is removed from the ignition. Im assuming the circuits have been soaked (its been pouring down in glasgow for the past couple of days) The bottom line is that the car will no longer start although it is turning over fine. I know there is an immobiliser that means i have to start the engine withing 30 seconds of opening the door so i guess the sensor in the roof has been 'shorted' with the water leak. there are a few other things not working but they are minor, ie, clock, heater rear screen but maybe they work through the same relay, i dont know. If any one can help with some advice id greatly appreciate it.

Do i have major problems caused by the water leak affecting the locking which in turn is affecting the immobiliser, or is it just a case of changing a 'blown' relay?..

sorry for such a long winded post but hope it explains the problem fully. Ned help guys as im stuck without the car and due to start work again tomorrow..cheers
If it's a sunroof problem then either fix the leak,let me know how,or tape around it to stop the leak like I did,it gives the electrics time to dry out,but my ir key fob doesn't work and I have to use the security code,10 from renault dealer.
Currently in stanleyella's garage:
1998 renaul megane 1.9 dti
stanleyella is offline  
Sponsored Links

central , locking or immobiliser , problems , scenic

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Renault Forums :: Independent Renault forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome