"Immoboliser" issue - **FIXED** - Renault Forums :: Independent Renault forum

Electronics In Car Entertainment (ICE), Sat-Nav, lighting, wiring etc.

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 25th September 2008 Thread Starter
Join Date: Jan 2008
Posts: 52
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 3
Thanked 4 Times in 4 Posts
"Immoboliser" issue - **FIXED**

Hi, I'm posting this here so that everyone can benefit from my experience...

Original Symptoms:
- Use key card to open central locking
- Insert key
- NO whirr from the steering wheel lock (not a ****y-bird, it didn't even try)
- NO Diesel ignition pre-warming
- SatNav (full-colour screen) bursts in to life
- Immobiliser LED flashing rapidly
- Insert key in to reader, press Start and nothing happens
- Repeat from the beginning with exactly the same result

My thoughts:
- Unhappy battery?
- Key problem?
- Keycard reader problem?
- EMC etc.? (in extremis)

Unfortunately, I could not find my spare key. To cut a long story short, after a week I still haven't found my spare key! Bearing this in mind, I could therefore not prove if it was a key or key reader problem. It's unlikely to be a broken EMC because that's just statistically rare. It's unlikely to be a dead battery because all the other electrical items (including energy straining items did not show any sign of struggling). Besides, the car is not accepting the key (by virtue of the fact that the LED is flashing) and it's not even attempting to crank the engine.

Unwilling to get the car towed to a dealer to get a new key/reprogramming etc., I bought a second-hand keycard reader (for about 35 from a breaker) as a 'punt'.

However, when it arrived and I was just about to try it, I inserted the key in to the original reader, the key was accepted, the steering lock feebly attempted to disengage and the pre-ignition tried to light up (but the instrument panel display was very 'weak'). I can hear you all screaming "these are symptoms of a dead battery". So therefore I changed the battery and the whole car burst in to life again.

Just because the immobiliser is telling you there's a problem with the key, there may not be. It may just be "confused" by a low-battery situation.
Currently in Salvidar's garage:
Laguna II (Phase 1 - '05), 2.0, Initiale Sport Tourer
Salvidar is offline  
  5 Lastest Threads by Salvidar
Thread Forum Last Poster Replies Views Last Post
Laguna 2 with steering "with a mind of its... Steering and Suspension gjw66 1 750 27th January 2013 04:36 PM
Reversing sensors question Electronics ernestoegh 5 2162 3rd March 2012 11:22 AM
Fog light broken glass - MOT issue? Cars & motoring Salvidar 6 3145 9th July 2011 05:23 PM
Fitting a Bluetooth phone kit to a Laguna 2... Electronics AshleyMason 6 4827 19th September 2010 07:00 PM
Laguna 2.0 16v Non-turbo Hesitant Start Engines Salvidar 2 1386 14th July 2010 07:36 PM
Sponsored Links
post #2 of 2 (permalink) Old 25th September 2008
Platinum member
Join Date: Aug 2005
Posts: 14,145
Nominated 2 Times in 3 Posts
Nominated TOTW/F/M Award(s): 3
Thanks: 0
Thanked 68 Times in 26 Posts
Thanks for the info Salvidar

I'm sure members will find it useful
ottoman is offline  

fixed , immoboliser , issue

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Renault Forums :: Independent Renault forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome