Renault Forums :: Independent Renault forum - View Single Post - Idle too high and rough

View Single Post
post #1 of (permalink) Old 8th August 2007 Thread Starter
Junior Member
Join Date: May 2007
Posts: 3
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Idle too high and rough

It's a P-reg (1997), and It's the D-type engine (D7F I think), 1159cc.

After searching through many posts I've come up with lot's of solutions to these problems but I still can't be certain. So, from the beginning...

A few weeks ago the timeing belt went. My Dad and I got the engine apart and found 3 of the valves bent so my Dad decided to replace all of them anyway. When we came to refit the head and all other parts removed the weather was awful - lots of heavy rain. He stopped when the weather was bad but needless to say the engine bay got fairly wet. When it was all back together the car ran almost perfect - it seemed a little bit rough or like it was hunting for air or misfiring (not sure what exactly is causing it). So this is the rough running part of my thread - it does it all the time not just when idleing.

I read through the Haynes manual looking for what could be the cause and searched the internet. I checked all the electrical connections which seemed OK. Having had this problem on a Ford Escort a couple of years ago I thought it could be the idle control valve playing up. So I decided to unplug it and start the engine. It idled way too high so I thought great this must be the cause and plugged it back in only to find it was still idleing too high! I got a new idle control valve which didn't fix it but then found instructions to reset it and that fixed the problem (although the engine was still running rough).

Since then the problem of idleing too fast has come back. Turning the ignition off then restarting the engine will sometimes fix it. Disconnecting the battery for 10 minutes to reset the ECU also fixes it, but the problem always returns. Also, I removed the coolant/engine temp. sensor and cleaned that off which fixed it temporarily. When turning the ignition off, it idles normally on restart until the throttle is pressed. When reseting the ECU it last for 5-10 minutes of driving before idleing too high.

I took it to Renault to get a diagnostic check - no faults on the ECU but cos it was idleing high they disconnected the battery to reset it and that fixed it. Of course by the time I got home it was idleing too high again!

Sorry for such a long description of the problem but hopefully somebody can spot the problem in there! I need to know:
1. What keeps making it idle too high? (Which only started after I unplugged the idle control valve electrical connector)
2. What is making the engine run rough?

Thanks in advance,
AL56ZS is offline  
  5 Lastest Threads by AL56ZS
Thread Forum Last Poster Replies Views Last Post
Idle too high and rough Cars & motoring AL56ZS 5 1512 8th August 2007 03:30 PM
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome