Renault Forums :: Independent Renault forum - View Single Post - Megane mk1 96, brake load valve attachment to axle

View Single Post
post #6 of (permalink) Old 21st July 2015
Veteran Member
Technical Supremo
Dancingdad's Avatar
Join Date: Dec 2013
Posts: 7,752
Nominated 27 Times in 25 Posts
Nominated TOTW/F/M Award(s): 8
Thanks: 964
Thanked 1,796 Times in 1,375 Posts
Re: Megane mk1 96, brake load valve attachment to axle

Originally Posted by Bafucin View Post
Thanks for the explanations guys.

So if i understood correctly from the pdf link that you provided the thing in the red circle must be the "axle mounting bracket" and it indeed should be attached to the axle.
I don't know on the Megane.

The one I had was very similar to the one in the link with a lever connected via a spring to one rear wishbone. The end of the spring had broke.
Peugeot wanted summat like 90 quid for a new valve and would not supply spring on its own.
MOT inspector found it and in desperation I cable tied the spring to its mounting.... which he passed
Can't remember why I didn't or couldn't find a suitable spring but did spent some time hunting scrappers before I thought sod it. And took valve off. Not a word on next years MOT with same inspector. Never felt any issues on braking either but as it has been said, it is a safety feature.

Yours looks like it should push against the spring so may not need a connection. But you need to see how the movement of the axle operates the valve and possibly find another Meg to look under.
To satisfy your current inspector, a jubilee clip may be enough?
That we can see a little gap makes me wander if the valve has seized
Currently in Dancingdad's garage:
Qashqai 1.6 spark driven, Kia Sedona 2.9 TDI, Scenic II 15DCi 2004 (SORN) not quite RIP.
Dancingdad is offline  
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome