Renault Forums :: Independent Renault forum - View Single Post - Clio Mk2 Ph1 rear brake issue

View Single Post
post #7 of (permalink) Old 23rd February 2016
Veteran Member
Technical Supremo
Dancingdad's Avatar
Join Date: Dec 2013
Posts: 7,756
Nominated 27 Times in 25 Posts
Nominated TOTW/F/M Award(s): 8
Thanks: 964
Thanked 1,796 Times in 1,375 Posts
Re: Clio Mk2 Ph1 rear brake issue

Sounds like you've messed up adjustment somewhere.
Though if handbrake working, surprised footbrake isn't as the pistons just pump out to the point where the shoes tighten on the drums.

May need a few pumps and may need bleeding again.

Just to go through it so you can double check.

Shoes on with springs and clips in place.
Right way round, bottoms in groove, top edge resting on pistons

Drum clean with any lip on outer edge cleaned off... couple of minutes with a power file/linisher and drum bolted backwards (open end out) on the hub.

Adjust auto adjust until drum just slips over shoes...little pinch is okay, loads of free space isn't.

Pump pedal until you can feel resistance... if not going hard or feeling spongy, bleeding will be needed.

Once bled, operate handbrake a few times to ensure working and that wheels are locking (by hand) on both foot and handbrake.
Currently in Dancingdad's garage:
Qashqai 1.6 spark driven, Kia Sedona 2.9 TDI, Scenic II 15DCi 2004 (SORN) not quite RIP.
Dancingdad is online now  
The Following 3 Users Say Thank You to Dancingdad For This Useful Post:
dac02 (25th February 2016), ours2012 (23rd February 2016), Phil C (23rd February 2016)
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome