2005 Scenic II auto parking brake "force sensor" - Renault Forums :: Independent Renault forum

Brakes/Hubs Brakes, Hubs, and etc

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 23rd March 2012 Thread Starter
Junior Member
Join Date: Mar 2012
Posts: 3
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2005 Scenic II auto parking brake "force sensor"

Hello everyone,

I own a 2005 Grand Scenic 1.6 petrol, and the automatic parking brake has had a "force sensor" fault for nearly a year now. I'm thinking about ways to tackle this problem. I recently got the Can Clip tool, and it confirms that the "force sensor" is a current fault in the handbrake system. No other faults indicated.

The error message "Check parking brake" has been on the dash throughout this time, and the brake works fine otherwise, except that the unit appears to always retract/extend the cables through the full stroke when engaging/disengaging, as the engage/release action takes longer compared to when the brake was fully working. The error just appeared on the dash during normal highway driving last winter, and has stayed on ever since.

I've tried to rectify the error by unplugging and plugging the parking brake unit connector, which is located under the chassis near the unit. Are there any other connectors to the unit?

I've been thinking about removing the unit and stripping it down, but I don't know if there are any internal connectors to the sensors and whether the force sensor itself could actually be replaced by soldering.

Any help/advice is appreciated!
Currently in JaskaH's garage:
2005 GS 1.6
JaskaH is offline  
  5 Lastest Threads by JaskaH
Thread Forum Last Poster Replies Views Last Post
2005 Scenic II auto parking brake "force... Brakes/Hubs c9crm 1 3520 23rd March 2012 09:23 AM
Sponsored Links
post #2 of 2 (permalink) Old 2nd January 2013
Junior Member
Join Date: Mar 2012
Posts: 1
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 2005 Scenic II auto parking brake "force sensor"

I am experiencing exactly the same issue on my 06 dci model. I have taken the unit apart but could not see anything evidently wrong. I read that these units are easily damaged by water ingress so dispersed it all with WD40 but has not resolved the problem. My local independent want just shy of 500 for a new unit with recoding. Even bba ramen want 200+vat to repair it!! Got to be a cheaper fix on this one.
Currently in c9crm's garage:
2006 Grand Scenic 1.9dCi 130
c9crm is offline  

2005 , auto , brake , can clip , force sensor , parking , parking brake , scenic

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Renault Forums :: Independent Renault forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome