Renault Clio II - Electronics - TDC sensor - Page 11 - Renault Forums :: Independent Renault forum

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #51 of 72 (permalink) Old 25th September 2008
Junior Member
Join Date: Aug 2008
Posts: 1
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Originally Posted by Jlucy View Post
I was told by a very experienced Renault mechanic that a lot of the problems with the TDC sensor are in fact with the connector. He said that in the dealers they routinely used to bend the connectors in the plug so that they have a tighter contact with the terminals in the sensor.

I had a problem with the TDC sensor on my Kangoo, removed it, cleaned the little metal tip, problem went away for a few weeks. Trouble was, the tip was hardly dirty and I couldn't see why 'cleaning' it made much difference. In the process, of course, I removed and reattached the plug, and it could well have been this that made the difference.

When it went wrong again I didn't bother removing the sensor but followed the mechanic's advice, along with some contact cleaner - I haven't had a problem for about 10 months now.

I know these TDC sensors are relatively cheap, but it would be nice to know how many are replaced completely unncecessarily, and whether what is actually fixing the problem is just unplugging and plugging the contacts!
Thanks lucy, i gave my TDC a clean (like yours it didn't seem especially dirty) and gave the connecting prongs a little bend. Haven't had the problem in a month. It used to start around 50% of the time, so this is a great improvement.

I followed the instructions in the Haynes manual & the only trouble I had was getting my spanner in such a tight space (after removing the air filter). But keep at it & you'll get there.
Thanks all for the help
Currently in nicmac303's garage:
Clio 1.2 16v

Last edited by nicmac303; 25th September 2008 at 06:34 PM.
nicmac303 is offline  
Sponsored Links
post #52 of 72 (permalink) Old 26th September 2008
Technical Supremo

Join Date: Feb 2007
Posts: 42,940
Nominated 16 Times in 67 Posts
Nominated TOTW/F/M Award(s): 28
Thanks: 372
Thanked 5,201 Times in 4,712 Posts
In order to solve the TDC problem Renault have modified the wiring loom connector and have made it a two part remedy. This makes it an easy job for the mechanic who may not have the electrical knowlege or soldering skills
I have heard of mechanics who have solved the problem by soldering the cables thus doing away with the connector altogether.
Currently in madnoel10's garage:
Honda Civic 1.4l
madnoel10 is offline  
post #53 of 72 (permalink) Old 10th May 2009
Junior Member
Join Date: May 2009
Posts: 1
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Warm start problems

We've got the warm start problems on our 99 1.2 Clio.

I've found the TDC sensor and will give that a check, however there are no warning signs on the dash. I've also been advised that it could be 'tight' valve tolerances.

I'm trying to weigh up whether it's worth the hassle of checking the tolerances, because if that's the problem then it's cheaper (for parts) than a faulty TDC sensor, however it's also quite a bit of faff to adjust them (according to the Haynes joke manual.

It's not too pressing a point at the moment, coz it's up on axle stands - I've also got to replace the front offside suspension spring and maybe wheel bearings ...
Currently in IanMelb's garage:
1999 Clio 1.2 RN 2002 Kangoo 1.6 Trekka
IanMelb is offline  
post #54 of 72 (permalink) Old 23rd June 2009
Join Date: Jun 2009
Posts: 30
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Originally Posted by WebCode View Post
It is located on top of the gearbox casing where it meets the engine block..
It is held in by two 10mm bolts and has a two wire connector plugged into it..

It is relatively easy to remove but may require some coolant pipes to be moved to the side to help access..
i just got a new TDC sensor with new blue wire loom the new loom wire colours are pink and yellow,,,the old loom wire colours are pink and green,,do i connect pink to pink and yellow to green,,thanks
Currently in zedbutz's garage:
2000 renault senic sports
zedbutz is offline  
post #55 of 72 (permalink) Old 8th July 2009
Junior Member
Join Date: Jul 2009
Posts: 1
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
intermittent staring problems

Hi dumb blonde here can your fellas help PLEASE. Ihave a 1.2 clio (11) and when I try to start the car it seems as if it is going to start but then looses total power. Does anyone have any ideas on what it could be THANK YOU IN ADVANCE FOR YOUR HELP..
iangorringe is offline  

clio , electronics , renault , sensor , tdc

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Renault Forums :: Independent Renault forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

  LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread:
Posted By For Type Date This thread Refback 12th March 2007 11:55 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome