: Clio 2001 speed sensor


gavpalmer
7th February 2007, 11:31 AM
Where is it ??????? does anybody have a pic of one???? my speedo isnt working and after about 30 minutes driving it starts to work. I have looked around the gearbox area and nothing is looking obvious. theres a wire that goes beneath the gearbox into a sensor near the driveshaft but not sure what this is?? anybody any ideas. Dont think my car has abs as ive just called renault and they said it didnt.

Donald
7th February 2007, 11:56 AM
Sorry i cant help but if you phone renault and ask to speak to the technical department they will help you if you ask them the same question

chris m
7th February 2007, 03:29 PM
It could well be the wire you mention. I think your Clio will have an electronic instead of mechanical speedo.

gavpalmer
7th February 2007, 05:33 PM
ive had the car jacked up and a thorough look, cable that goes into side of gearbox near front left wheel aint the one, undone it and gearbox oil starting seeping so quickly tightened up...... ive absolutely no idea where it is i cant see anything that looks right.

gavpalmer
7th February 2007, 07:43 PM
Ive found the little blighter...... as you look at the engine its down to the left of the airfilter, behind the engine. a long tube like thing with the multiplug on it. Taken it out and the connectors are corroded so have cleaned them up, if that doesnt work will change whole sensor.

eric.scott
8th March 2007, 08:46 PM
Have same problem.

Having read other posts believed it was the speed sensor, however having taken my car to a independent renault specialist who I must say are really good and very cheap, have said that the speed sensor is ok and that it is the combi meter (instrument panel). They said as my car is a special edition with the white dials to replace it will cost approx. £350.

Hasten to add I had to be rigged up to a heart monitor. Searched on net and found through auto trader a 2nd hand one for £40. Will arrive on sat.

Question now is can you change mileage on combi meter to that of my broken one?

Truckbusuk
8th March 2007, 08:59 PM
Hi gav and eric ... the speed sensor is a cheap option to check, rather than replace the cluster ... they are approx £25 from your friendly dealer.

WARNING ... check that the rubber sealing ring (its green if I remember correctly) is in place on the electrical connector as water in this connector will play havoc with the speedo output. There was also a Renault mod in 2001 that put a large plastic shield over the sender and the connector to prevent heat from the engine damaging the rubber seal and letting the water in .... it can be retro fitted and costs about a tenner.
Carefully clean the connectors with a spray-on electrical connector cleaner and careful use of a fibreglass pencil, that will clean out any veridgris and corrosion that may have accumuliated ... be careful as the pins in the sender are very fragile. ..... its easier to clean if you remove it first ... its just pulls out ... lube the bottom seals with engine oil before refitting.

hope it helps :)