1999 megane 1.6 stopped and won't start - Renault Forums :: Independent Renault forum

Go Back   Renault Forums :: Independent Renault forum Problem Solving Ask the Experts Engines

Notices

Engines Engines and other oily matters

RenaultForums
... Quick links
... Forum list
... Your dashboard
... Search the forums
... List new posts
... List today's posts
... List 0 reply posts
... Live post list (iSpy)
... Most viewed threads
... Special offers
... Members
... Member list
... Member map
... Member's gallery
... Who is online?
... Social groups
... Forum leaders
... Information
... FAQ index
... Garage list
...   Map version
... Glossary
... View our rules
...   Advertising
...   Privacy policy
... Contact us
... Feedback
... Fun stuff
... Arcade games
... Chat room
... Folding@Home
... Data
... Who drives what?
... Who supports who?



Use the drop-down below to display RenaultForums in the language of your choice.

1999 megane 1.6 stopped and won't start

Engines


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 29th August 2010   #1
jacko1950
jacko1950 is
on line
Member
 
jacko1950's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 97
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 39
Thanked 1 Time in 1 Post
1999 megane 1.6 stopped and won't start

Don't know if this is related, but 3 days ago after heavy rain footwell had 3" of water in. Anyway cleared all that, car drove fine, no problems. yesterday driving fine, stopped at lights, set off a bit sluggish but was downhill so thought nothing of it, got to corner and no power steering, then noticed all warning lights on, ie car had stalled, so rolled her to kerb. Tried to start her, engine turns fine but doesn't start up, no warning lights, full tank of fuel. Had new TDC in january...any help appreciated
Currently in jacko1950's garage:
1999 T reg 1.6 sport. 8v. (K7M)
jacko1950 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message

5 Lastest Threads by jacko1950
Thread Forum Last Poster Replies Views Last Post
Rear Indicator problem Electronics jacko1950 13 949 24th January 2014 11:50 AM
Wheel bearing getting noisier... Brakes/Hubs jacko1950 12 1122 10th December 2013 06:25 PM
Another bonnet stuck.. Bodywork jacko1950 4 893 5th August 2013 02:01 PM
what sort of spark plug ? Engines hondo 3 439 4th July 2013 09:24 AM
sensors -1999 megane 1.6 16v Electronics jacko1950 21 2588 4th December 2012 04:10 PM

Sponsored Links
Advertisement
 
Old 29th August 2010   #2
mickpm
mickpm is
misses Rod Hull
Diamond member
 
mickpm's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 387
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 1
Thanked 56 Times in 55 Posts
Re: 1999 megane 1.6 stopped and won't start

If it has had a *new* crank position sensor in January you still shouldn't rule it out i'm afraid especially if it wasn't a genuine part.

They're cheap and chearfull but ideally the car wants a diagnostic to say for sure what's occured. No warning lights and no firing - I bet its the CPS again.

Mick
Currently in mickpm's garage:
1992 BTCC 19 16v
mickpm is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 29th August 2010   #3
jacko1950
jacko1950 is
on line
Member
Threadstarter
 
jacko1950's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 97
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 39
Thanked 1 Time in 1 Post
Re: 1999 megane 1.6 stopped and won't start

Quote:
Originally Posted by mickpm View Post
If it has had a *new* crank position sensor in January you still shouldn't rule it out i'm afraid especially if it wasn't a genuine part.

They're cheap and chearfull but ideally the car wants a diagnostic to say for sure what's occured. No warning lights and no firing - I bet its the CPS again.

Mick
You could be right. It does crank but won't fire. and all lights come on and go off as normal, electrics all work ok, red light goes out okay. Just won't ignite. Worrying how this just happens out of the blue with no warnings or tell tale signs before hand. What is a CPS ??
Currently in jacko1950's garage:
1999 T reg 1.6 sport. 8v. (K7M)
jacko1950 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 30th August 2010   #4
mickpm
mickpm is
misses Rod Hull
Diamond member
 
mickpm's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 387
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 1
Thanked 56 Times in 55 Posts
Re: 1999 megane 1.6 stopped and won't start

The "Crank Position Sensor" or "CPS" is what you refer to as the "TDC Sensor"

Its main function is to recognise engine rotation and report the Cranks position back to the ECU so that it can 'run' the fuelling and ignition programs. No sensor value = no start as the ECU cannot tell the engine is 'cranking'!
Currently in mickpm's garage:
1992 BTCC 19 16v
mickpm is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
The Following User Says Thank You to mickpm For This Useful Post:
jacko1950 (30th August 2010)
Old 30th August 2010   #5
jacko1950
jacko1950 is
on line
Member
Threadstarter
 
jacko1950's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 97
Nominated 0 Times in 0 Posts
TOTW/F/M Award(s): 0
Thanks: 39
Thanked 1 Time in 1 Post
Re: 1999 megane 1.6 stopped and won't start

Quote:
Originally Posted by mickpm View Post
The "Crank Position Sensor" or "CPS" is what you refer to as the "TDC Sensor"

Its main function is to recognise engine rotation and report the Cranks position back to the ECU so that it can 'run' the fuelling and ignition programs. No sensor value = no start as the ECU cannot tell the engine is 'cranking'!
Okay, thanks. I've been thinking...I had a new cat fitted 3 weeks ago...could that just be a coincidence...anything I should check ? Also, the first thing I noticed was power steering gone,
(but it could have stalled before) would the ECU shut down the engine of there was a fault in the PS system ?
Currently in jacko1950's garage:
1999 T reg 1.6 sport. 8v. (K7M)
jacko1950 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Tags
megane, start, stopped

Quick Reply
Message:
Options
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 
   

Register Now

In order to be able to post messages on the Renault Forums :: Independent Renault forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT. The time now is 01:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2005-2009 RenaultForums
 
Inactive Reminders By Mished.co.uk and FTP-Anime.com