Independent Renault Forums banner

Aktywacja tempomatu Megane 3 dCi Expression

5K views 7 replies 4 participants last post by  _elhachemi_x  
#1 ·
Czy komuś udało się kiedykolwiek aktywować tempomat w Megane 3 dCi Expression? Przeczytałem wszystkie wątki, ale pytanie nigdy nie zostało rozwiązane dla Megane 3. Ulepszyłem kierownicę i dodałem przełącznik cc/sl w moim Megane z 2010 roku, ale tempomat nie działa. Czy komuś udało się go uruchomić?
Wielkie dzięki, Simon

#2 ·
Samo zamontowanie komponentów nie sprawia, że samochód automatycznie je uruchamia. Ponieważ samochód nigdy nie miał tempomatu, komputer pokładowy (ECU) nigdy nie będzie go szukał, aby upewnić się, że jest dostępny i działa. Potrzebujesz kogoś z urządzeniem w stylu CliP, aby włączyć tempomat w ECU.

#3 ·
Samo dlatego, że zamontowałeś komponenty, samochód nie sprawi, że będą one automatycznie działać, ponieważ samochód nigdy nie miał tempomatu, więc ECU nigdy nie będzie go szukać, aby upewnić się, że jest dostępny i działa, potrzebujesz kogoś z urządzeniem w stylu CliP, aby włączyć CC w ECU.
Dzięki, Vapulabis, za odpowiedź. Czy wiesz o kimś, komu to się udało? Widziałem posty omawiające, czy ECU w Expression ma dostępną funkcję cc i zanim zainwestuję więcej czasu lub pieniędzy, próbuję dowiedzieć się, czy komuś się to udało. Naprawdę mam nadzieję usłyszeć od kogoś, kto pomyślnie dokonał tej modyfikacji, jeśli taka osoba istnieje. Dzięki.

#5 ·
Jest tu wątek, On a Laguna; członek doprowadził do tego, że działa,
Hej, naprawdę doceniam otrzymanie odpowiedzi. I rozumiem, że aktywacja tempomatu działa w wielu modelach Renault, w tym w Megane 2 i wersjach Megane 3 Dynamique. Ale czy działa to w modelach Megane 3 Expression? Próbuję dowiedzieć się, czy komputer Megane 3 Expression obsługuje funkcję tempomatu, abym mógł zdecydować, czy zapłacić komuś za próbę aktywacji za pomocą Clip.

Czy ktoś wie, czy tempomat został pomyślnie aktywowany w Megane 3 Expression?

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

#7 ·
Dzięki za to. To pochodzi ze starego wątku (2014), kiedy członek o nazwisku Friggerpants próbował aktywować tempomat w swoim Megane 3 Expression.

Mała aktualizacja:
Zamontowałem kierownicę i przyciski, ale bezskutecznie. Poszedłem z klipem i widział przyciski, aktywował je i nic się nie działo.
Następnym krokiem jest zakup zestawu wskaźników i zakodowanie go. Obecnie złożyłem ofertę na ebay u sprzedawcy.
Zostało to zrobione, widziałem polskie forum Megane, a on również zamontował nawigację! (To był jednak silnik benzynowy 110.........)

I trzy dni później:

Kupiłem i zamontowałem prędkościomierz...........tempomat nadal nie działa. Zamierzam iść do mojego kumpla i spędzić godzinę z CLIPEM.....

Niestety nie było więcej postów od Friggerpants, więc zakładam, że się nie udało. Dyskusja, która nastąpiła, sugerowała, że ​​ECU może wymagać przeprogramowania lub wymiany na taki z samochodu z tempomatem. Sam nie jestem zainteresowany podążaniem tą drogą.

Byłoby wspaniale dowiedzieć się, że ktoś rzeczywiście zrobił to z powodzeniem w Megane 3 Expression. Jeśli to tylko kwestia aktywacji za pomocą Clip, to chciałbym to zrobić.

#8 ·
Dzięki za to. Pochodzi to ze starego wątku (2014), kiedy użytkownik o nazwie Friggerpants próbował aktywować tempomat w swoim Megane 3 Expression.

Mała aktualizacja:
Zamontowałem kierownicę i przyciski, ale bezskutecznie. Poszedłem z klipsem i mógł zobaczyć przyciski, aktywował je i nic się nie stało.
Następnym krokiem jest zakup zestawu wskaźników i zakodowanie go. Obecnie złożyłem ofertę na ebayu sprzedawcy.
Zostało to zrobione, widziałem polskie forum Megane, a on również zamontował nawigację! (To był jednak silnik benzynowy 110.........)

I trzy dni później:

Kupiłem i zamontowałem prędkościomierz...........tempomat nadal nie działa. Zamierzam iść do mojego kumpla i spędzić godzinę z CLIPEM.....

Niestety nie było więcej postów od Friggerpants, więc zakładam, że mu się nie udało. Dyskusja, która nastąpiła, sugerowała, że ​​ECU może wymagać przeprogramowania lub wymiany na taki z samochodu z tempomatem. Sam nie jestem zainteresowany podążaniem tą drogą.

Byłoby wspaniale dowiedzieć się, że ktoś rzeczywiście zrobił to pomyślnie w Megane 3 Expression. Jeśli to tylko kwestia aktywacji za pomocą Clip, to chciałbym to zrobić.
Możesz aktywować za pomocą RENOLINK
Aktywowany w module sterowania silnikiem, następnie w zestawie wskaźników, następnie w UCH, działa w Megane 3 2015