Independent Renault Forums banner
1 - 13 of 13 Posts

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hi All, I have a 2011 Grand Scenic CDI 110 and the Cruise Control and Speed Limiter do not respond to the toggle switch. once engaged I should see the symbol on the dash but I get no change. I have see the issue referred to on several threads but no conclusive answer. Has any one solved this issue? Is there a fuse for these functions?
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Hi all switches seem to be OK. I do not see a symbol for the Cruse control or the Speed Limiter even when I turn on the ignition, I would expect all the lights to illuminate with the ignition on. Can any one tell me it their Cruse Control light comes on with the ignition please and where on the dash is the light supposed to be?
 

·
Premium Member
Scenic mk1ph2, RX4, ID35s11
Joined
·
2,944 Posts
check the TPS system, if thats playing up it will block CC/SL from working, also if the pedal switches are not working (either constantly on or off when pedals released) should be 2 switches on brake and clutch pedals.
another cause to block the CC/SL is a fault on the reluctor rings (ABS) any ABS faults ? or worn brake drums/discs warning lights recently?

you will need to clear any faults on the ECU/UCH with a clip before CC/SL turns back on, although sometimes it can clear itself once the actual fault is sorted, but only for Speed Limiter.
 
  • Like
Reactions: Eddie200

·
Registered
Joined
·
24 Posts
Discussion Starter · #5 ·
OK I did not realise the car could disable the CC/SL itself, I only have the car a few weeks and the rear pads were rubbing with in a week so it may have been what caused the issue no warning light for that though. I have a cheap OBD reader and I have read the codes but nothing came up, I may need a more detailed analysis from a Can Clip to see if the CC/SL can be reactivated. Can any one tell me where on the dash the Cruse control and Speed Limiter lights are supposed to be please? Also do the dash lights only come on when you are up to speed and not at a stand still?
 

·
Super fantastic Mod Technical Supremo Nice Guy
Joined
·
39,465 Posts
Only works above 30 miles an hour ,touching brake or clutch pedal will cancel ,you need to touch the reset button/resume button,for it to re start ,,,
 

·
Registered
Joined
·
45 Posts
Hello,

I have the same issue with my 2011 Megane tomtom DCI the speed limiter is working fine :) but the cruise control is not!, when i toggle the switch near the handbrake the cruise control light comes up on the dash but when i press the control of the steering wheel nothing happens. when I do this I am traveling in 4th gear above 30mph.

I have also noticed the car has a knocking sound coming from the front passenger wheel, I have graded a hold of the wheel and gave it tug.. and it moves... i am going to take it to the garage to have them check the wheel and I will also mention the cruise control issue while I am there.

Wish me look...

however any advice would be greatly appreciated.

Cheers
Ian
 

·
Registered
Joined
·
45 Posts
ok so ive had the car at the garage, they have told me the cruise control is working on 5th gear only? the garage now have an auto electrician looking at car to see if there is an electrical fault, hoeever I have read on the form that the Neutral switch could be causing the problem -- any ideas.

Cheers
Ian
 

·
Super fantastic Mod Technical Supremo Nice Guy
Joined
·
39,465 Posts
Would agree with your findings, if neutral switch is playing silly, then yes.
 

·
Registered
Joined
·
11 Posts
Hi,
I have 2010 Grand Scenic III and have similar issue where I see cruise control/speed limiter on the dash screen but there is no speed SET when I press +/- button so its not getting set. noticed its pretty old thread but did you manage to find a solution to this ? I have this case only since few weeks and don't want to spend fortune so looking for something which I can manage myself or cheaper. Thank you.
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Hi,
I have 2010 Grand Scenic III and have similar issue where I see cruise control/speed limiter on the dash screen but there is no speed SET when I press +/- button so its not getting set. noticed its pretty old thread but did you manage to find a solution to this ? I have this case only since few weeks and don't want to spend fortune so looking for something which I can manage myself or cheaper. Thank you.
Hi did u ever find a solution? Mines exactly the same.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Hi there, I have been reading through the messages above regarding cruise control and speed limiter not working I have Renault Scenic, all my controls were working ok until last year then my exhaust pipe snapped and fell off, the result was a new exhaust, my garage quoted a full system for £1100.00 from Renault or a compatable new front and back section for £600.00 leaving in the expensive section in the middle apparently with complicated electronic valves. I went for the cheaper option, when the work was completed the CC & SL would not work, they wouldn't even show up on the dashboard. I took the car back to the garage, the guy at the garage was baffled he contacted a Renault specialist and also an auto engineer and they both said it was to do with a valve in the middle section of the exhaust that I didn't have replaced as this would have been £400.00 direct from Renault, apparently the valve is either stuck open and closed so will not activate CC or SL or the stop start function. Has anybody else experienced this issue?
 
1 - 13 of 13 Posts
Top