Independent Renault Forums banner

Czujnik temperatury powietrza dolotowego Renault Master III

1 reading
21K views 12 replies 9 participants last post by  mattscot  
#1 ·
Renault Master 2.3dci 125 (FV0C FV0D) silnik M9T

Mój van traci moc, ma dziurę, gdy dodaję gazu i ostatnio ma słabe MPG. Kupiłem i podłączyłem tani adapter Bluetooth OBD, aby sprawdzić kody błędów, ale nie ma żadnych błędów. Jednak temperatura powietrza wlotowego zawsze wynosi zero stopni.
Zastąpiłem przepływomierz (choć używanym z serwisu eBay, rzekomo w pełni przetestowanym), który powinien mieć zintegrowany czujnik temperatury powietrza, i to nie zmieniło odczytu temperatury.
Czy czujnik temperatury zintegrowany z przepływomierzem jest jedynym czujnikiem temperatury powietrza w tych vanach?

#4 ·
Dzięki. Tak, to 2014 diesel mkIII 135dci. Wyjąłem dzisiaj przepływomierz powietrza i sprawdziłem/wyczyściłem go, nadal pokazuje 0 stopni Celsjusza temperaturę wlotu. Chyba po prostu kupię drugi, żeby zobaczyć, czy to pomoże.

Rzeczą, która mnie zastanawia, jest to, że kiedy szukam czujnika temperatury IAT dla tego modelu vana, pojawia się osobny czujnik, a nie przepływomierz powietrza.

#6 ·
Drugi czujnik temperatury powietrza dolotowego znajduje się w pobliżu lub na kolektorze dolotowym turbosprężarki. Wymieniłem swój niedawno po bezskutecznej wymianie czujnika MAP i usunęło to kod błędu P0096/95. Samochód ponownie działa dobrze. Część kosztuje około 12 funtów.

#7 ·
Znajduje się drugi czujnik temperatury powietrza dolotowego, zlokalizowany w pobliżu lub na kolektorze dolotowym turbosprężarki. Mój został niedawno wymieniony po bezskutecznej wymianie czujnika MAP i usunął kod błędu P0096/95. Samochód ponownie działa dobrze. Część kosztuje około 12 funtów.
Czy znasz numer części lub gdzie ją kupiłeś? Mam dokładnie te same problemy, co autor oryginalnego postu, a dane na żywo wskazują temperaturę powietrza dolotowego 0 stopni, ale nie mogę nigdzie znaleźć oddzielnego czujnika temperatury powietrza dolotowego

#8 ·
Cześć, tak, wierzę, że znajduje się na kolektorze dolotowym turbosprężarki, ale nie mogę podać dokładnej lokalizacji, ponieważ go nie montowałem. Wciąż mam starą część, ale niestety nie mogę odczytać numeru części, ponieważ jest tak mały. Załączyłem jednak zdjęcie, które może pomóc dealerowi zidentyfikować ją i mam nadzieję, że dostarczy Ci numer części lub zamiennik. Mam nadzieję, że to pomoże. Powodzenia!

#11 ·
Cześć. Mam błąd P0095, który wskazuje na uszkodzony czujnik AIT. Mój van to model Master z 2020 roku, więc czy AIT i MAF są połączone? Jeśli nie, gdzie będzie znajdował się czujnik AIT w tym vanie? Dzięki.
Znajduje się na rurze wlotu powietrza do kolektora dolotowego w pobliżu dna. Sprawdź również przewód idący do czujnika, ponieważ może się on złamać tuż przed złączem.