Independent Renault Forums banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Discussion Starter #1
Hi all. Can anyone help with this one? My scenic 1.9 dci dynamiquehas been having a problem picking up power. When it gets to about 2000 revs it seems to jump into action but when going up hills it seems to lack power. I have taken it to 2 garages now and the renault garage thought it was egr valve. So I paid them to clean ita nd put it back but they said that was fine and do not know what it is. They also checked the turbo pipes and turbo spins freely.Without letting them have it all day and pay a fortune for them to discover the problem does anyone have any ideas? By the way the light that looks like a coil( that heats the bulbs I believe( sorry im a woman!) keeps coming on. Please help.Thanks Lisa.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
re - dci engine propblem

I have the same problem with my 2002 megane 1.9dci when I hit 70mph the orange coil/ecu light comes on and i lose power, when i drop to 60mph the light goes off and power returns.

I've been to the main dealer and they are are bunch of donuts, they know nothing!!!

If you have any joy please let me know

Many Thanks:d
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
I had a similar problem on my laguna 1.9dci.

Took 4 goes at the garage (under parts warrenty, cost me 2 investigation and 4 hrs labour) and they eventually changed a "vacuum valve" they were no more specific than that and as they were not charging me due to the 3 other goes failing I left a happy man.

First try glowplug
second try glowplug heater wiring fault
third try glowplug heater controller

I tried to tell them it probably wasn't the plugs but they are the experts.

also the EGR was mentioned but the "vacuum valve " fixed it

All OK now 6 weeks on. Much nippier and better MPG.
 

·
Premium Member
Joined
·
40,429 Posts
I've had a simialr problem on a Vauxhall Vivaro van,which is really a re-badged Renault Traffic.It uses a variant of the 1.9dCi engine also.

The problem was no power,no turbo boost and the management light was on.I traced the problem to the turbo boost vaccuum unit,and when I phoned up Renault to get another one they said that they kept 8 of them in stock and it was a common problem!.Fitting the valve transformed the van and the management light immediately went out.:)

The unit has two small hoses running to it,one from the inlet manifold and one to the vaccum unit on the turbo which controls boost pressure.

To help diagnose the problem I brigded across the two pipes with a piece of brake pipe and road tested the van.It was immediately better,so trying that might help.:)
 
1 - 4 of 4 Posts
Top