Independent Renault Forums banner

0,9 tce nierówna praca na biegu jałowym

2.2K views 4 replies 2 participants last post by  Owen2342  
#1 ·
Cześć, mam Captura z 2013 roku z silnikiem 0.9 tce, który ma nierówną pracę na biegu jałowym i czasami gaśnie. Wyjąłem elektrozawór VVT i wyczyściłem go, a następnie wyczyściłem wszystkie kody błędów, odbyłem jazdę próbną, wszystko było dobrze, zostawiłem go na kilka godzin, a potem pojechałem samochodem. Po około 5 minutach zapaliła się ponownie kontrolka EML i na desce rozdzielczej pojawił się komunikat sprawdź anty-zanieczyszczenia, więc uruchomiłem diagnostykę i oto kody błędów, które się pojawiły 001178, czyli błąd położenia fazy wałka rozrządu dolotowego i 010664, czyli błąd spójności zaworu ciśnienia dolotowego poza tolerancjami. Wszelka pomoc byłaby mile widziana, z góry dziękuję
Image

#2 ·
cc/sl to nie usterka, wyłącza się automatycznie w przypadku usterki mocy silnika, napraw usterkę zniknie, tak jak zawór VVT blokujący siatkę, zgaduję, czy wymieniłeś olej po tym? ponieważ jest to praktycznie wymagane. również wyświetlane jako pamięć, więc zmieniłbym olej, ponownie sprawdził zawór VVT i zresetował kody i zobaczył, co wróci.

#4 ·
zrobiłem wymianę oleju niecałe 2 tygodnie temu z odpowiednim rodzajem oleju
sprawdź ponownie elektrozawór vvt, ponieważ nowy olej może poluzować węgiel i ponownie go zablokować