Cześć wszystkim, mam Trafica z 2005 roku i wczoraj przejechałem ponad 300 bezawaryjnych mil. Dzisiaj chciałem go uruchomić i dostaję niebieski/czarny/szary dym i prawie wypadanie zapłonów, brak kontrolek na desce rozdzielczej, ale kiedy podłączam mój czytnik Launch obd, dostaję:
DF001 Obwód czujnika temperatury wody, obwód otwarty lub zwarcie +12v
DF002 Obwód czujnika temperatury powietrza, obwód otwarty lub zwarcie +12v
DF056 Obwód czujnika przepływu powietrza, obwód otwarty lub zwarcie do masy
DF056 Obwód czujnika przepływu powietrza, obwód otwarty lub zwarcie do masy (to nie literówka, ten sam błąd pojawia się dwa razy!)
DF186 Obwód świec żarowych, świece żarowe uszkodzone lub obwód otwarty
Kasuję je, a one natychmiast wracają, więc czy jest wspólne zasilanie lub wspólna masa dla tych czujników, czy wszystkie są w tym samym obwodzie? Bardziej prawdopodobne jest, że wbiję sobie szpilki lub multireader niż uda mi się go poprawnie użyć.
Rzuciłem okiem na niebieską wtyczkę w komorze silnika i nie widzę korozji ani przerwanych/ściśniętych przewodów ani w pobliżu wtyczek.
Wczoraj w porze lunchu zostawiłem vana na biegu jałowym, żeby wpuścić trochę ciepła do vana, kiedy jedliśmy lunch i pracował na biegu jałowym przez kilka minut, a potem zgasł, nie chciał się uruchomić ponownie, więc zalałem diesla pompką i było dobrze przez 160 mil do domu, z wyjątkiem tego, że nie miałem temperatury na wskaźniku, a dzisiaj, gdy jest zimny jak kamień, pokazuje 6 kresek ciepła.....
Proszę o pomoc.
Dzięki
Mike
DF001 Obwód czujnika temperatury wody, obwód otwarty lub zwarcie +12v
DF002 Obwód czujnika temperatury powietrza, obwód otwarty lub zwarcie +12v
DF056 Obwód czujnika przepływu powietrza, obwód otwarty lub zwarcie do masy
DF056 Obwód czujnika przepływu powietrza, obwód otwarty lub zwarcie do masy (to nie literówka, ten sam błąd pojawia się dwa razy!)
DF186 Obwód świec żarowych, świece żarowe uszkodzone lub obwód otwarty
Kasuję je, a one natychmiast wracają, więc czy jest wspólne zasilanie lub wspólna masa dla tych czujników, czy wszystkie są w tym samym obwodzie? Bardziej prawdopodobne jest, że wbiję sobie szpilki lub multireader niż uda mi się go poprawnie użyć.
Rzuciłem okiem na niebieską wtyczkę w komorze silnika i nie widzę korozji ani przerwanych/ściśniętych przewodów ani w pobliżu wtyczek.
Wczoraj w porze lunchu zostawiłem vana na biegu jałowym, żeby wpuścić trochę ciepła do vana, kiedy jedliśmy lunch i pracował na biegu jałowym przez kilka minut, a potem zgasł, nie chciał się uruchomić ponownie, więc zalałem diesla pompką i było dobrze przez 160 mil do domu, z wyjątkiem tego, że nie miałem temperatury na wskaźniku, a dzisiaj, gdy jest zimny jak kamień, pokazuje 6 kresek ciepła.....
Proszę o pomoc.
Dzięki
Mike