Independent Renault Forums banner

Światła do jazdy dziennej 2017 Megane 4

11K views 17 replies 5 participants last post by  ssimcock16  
#1 ·
Cześć wszystkim, jestem Steve i jestem nowy na forum. Mam Megane 4 z 2017 roku i mam problem ze światłem do jazdy dziennej po stronie pasażera. Czasami podczas jazdy zauważam w odbiciu w lakierze samochodu przede mną, że światło do jazdy dziennej po stronie pasażera nie świeci. Jeśli zjadę na pobocze, wyłączę silnik, otworzę drzwi kierowcy i je zamknę, a następnie ponownie uruchomię samochód, światło zaświeci się ponownie i pozostanie włączone, dopóki znowu nie zauważę, że światło się nie świeci. Co może być tego przyczyną i jak to naprawić?

#2 ·
Witamy
Ktoś inny opublikował bardzo podobną usterkę.
To bardzo dziwna usterka, ponieważ uch kontroluje, czy światła do jazdy dziennej są włączone (prawdopodobnie oba gasną, gdy włączone są reflektory?), ale w obu przypadkach dotyczy to tylko jednej strony.
Mam wrażenie, że ma to coś wspólnego z czujnikiem światła (za lusterkiem wewnętrznym, ale to wszystko zgadywanie).
Czy można zamienić moduły żarówek między światłami, aby sprawdzić, czy usterka się przesuwa?

#3 ·
Kiedy moje reflektory są włączone, światła do jazdy dziennej również pozostają włączone, myślę, że tak powinno być w mrk 4. Jeśli chodzi o moduły, nie jestem pewien, szukałem i nie widziałem modułów na sprzedaż, tylko całe światło. Może ktoś inny ma na ten temat informacje.

#4 ·
Czy światła są boczne czy identyczne? Nie miałem jeszcze przyjemności zobaczyć takiego.
Moje myślenie jest takie, że zastanawiam się, czy to problem z monitorowaniem prądu, czy problem z kontrolą, chciałem zobaczyć, czy można przesunąć lampę i sprawdzić, czy problem przesunął się wraz z lampą. (Założyłem, że może mieć wymienny moduł oświetleniowy, więc dużo w kwestii ratowania planety)

#6 · (Edited)
Nie zdawałem sobie sprawy, że mają taki kształt! Przepraszam, więc oczywiście nie można ich zamienić.
Późniejsza edycja, ale są oddzielne kontrolery i tutaj, więc przypuszczam, że to dobre miejsce na początek
To musi być problem z kontrolą, w przeciwnym razie dlaczego miałbyś otwierać drzwi... tak z ciekawości, czy otwarcie drzwi bez wyłączenia zapłonu powoduje ponowne włączenie?

#7 · (Edited)
Nie, światło gaśnie, tylko gdy silnik jest wyłączony i otworzyłem i zamknąłem drzwi i ponownie uruchomiłem silnik, światło wraca. Kiedy mój silnik jest wyłączony i otwieram drzwi, aby wyjść, wszystkie moje urządzenia elektryczne, takie jak stereo, ekran LCD, wyłączają się. Bardzo dziwne. Więc te kontrolery mocują się do zespołu świateł, a diody LED na nich wysyłają światło przez rurki zespołu świateł?

#8 ·
Prawdopodobnie dlatego, że wydają się mieć diody LED montowane powierzchniowo, ale nie widziałem żadnej na żywo.
Jeśli masz multimetr i możesz zmierzyć napięcia na wtyczce, może to dać pewne wskazówki, czy to moduł jest uszkodzony.
Musi być jeszcze jedno złącze wchodzące do lampy, ponieważ wygląda na to, że to złącze na module pobiera zasilanie z lampy - jeśli to złącze pasuje do korpusu lampy?
Odłączenie go może zresetować, więc jeśli to możliwe, spróbowałbym nie odłączać. Sama wymiana modułu byłaby najłatwiejsza, ale to kosztowna gra.

#9 ·
Cześć
Właśnie miałem myśl, w niektórych samochodach światła do jazdy dziennej są kierunkowo sterowane przez układ kierowniczy, spróbuj obrócić koła z boku na bok i zobacz, czy są zorientowane na kierowanie?
Al

#11 ·
Cześć Wozz

Pierwotny post OP stwierdził, że w przypadku postoju za innym pojazdem, jeśli zaraz ma skręcić, kierownica mogła nie być w pozycji środkowej?

Al

#13 ·
Cześć Wozz

Pierwotny post OP stwierdził, że podczas postoju za innym pojazdem, jeśli ma skręcić, kierownica mogła nie być w pozycji środkowej?

Al
Zastanawiałem się, czy działają kierunkowo, ale konieczność zatrzymywania silnika itp., aby je ponownie uruchomić, nie jest normalna.
Jeśli są kierunkowe, coś wydaje się blokować włączanie/wyłączanie

@steve....normalne, że światła do jazdy dziennej pozostają włączone, gdy włączone są światła mijania, ponieważ działają również jako światła pozycyjne... ale powinny się przyciemniać... możesz nie zauważyć przyciemnienia, niektóre nadal wydają mi się bardzo jasne w nocy.

#12 ·
Myślę, że światła doświetlające zakręty (jeśli o nich mówimy) to dolne światła na spojlerze, które w pierwszej chwili wziąłem za światła do jazdy dziennej (ale się pomyliłem). Nie sądzę, żeby te światła do jazdy dziennej miały taką funkcjonalność, o ile wiem, jedyną funkcjonalnością jest przyciemnianie się po włączeniu reflektorów?

#14 ·
cześć

Być może OP może przetestować tę teorię, uruchamiając samochód i obracając koła z boku na bok, podczas gdy ktoś obserwuje działanie świateł do jazdy dziennej.

l

• Like
Reactions: Dancingdad
#15 ·
Spróbuję tego później, gdy żona będzie kręcić kierownicą. Podczas dzisiejszej jazdy samochodem światło do jazdy dziennej po stronie pasażera było wyłączone, podczas gdy w korku wyłączyłem samochód za pomocą przycisku stop/start i ponownie włączyłem, a światło do jazdy dziennej zaświeciło się ponownie.