Independent Renault Forums banner

Porady dotyczące DPF

Tags
advice dpf
3.3K views 11 replies 4 participants last post by  ours2012  
#1 ·
Nowy tutaj. Mam Grand Scenic 1.9dci z 2006 roku. Byłem w 2 warsztatach, ponieważ cały czas mówiono o regeneracji filtra cząstek stałych i sprawdzeniu wtrysku. Oba warsztaty miały go na komputerze diagnostycznym i oba powiedziały, że to filtr DPF wymaga wymiany. Czy jest jakiś inny sposób na tymczasowe rozwiązanie tego problemu, dopóki nie będę miał pieniędzy na jego wymianę? Czy czerwone X wlane do zbiornika paliwa mogłoby tymczasowo rozwiązać problem? Po prostu nie mam mocy pod górę. Lub jakieś inne sugestie. Dzięki.

#5 ·
Komputer powiedział, że zakończył liczne próby regeneracji i pokazywał 90% zapełnienia. Powiedziano, że filtr dpf wytrzymuje około 90 000 mil. Mój silnik ma teraz 131 000 mil, więc może czas na nowy filtr dpf, jak tylko będę mógł sobie na to pozwolić. Miałem nadzieję wlać trochę red ex i kilka razy przejechać się długą lokalną drogą, ale nie sądzę, żeby to zrobiło dużą różnicę. Dzięki za odpowiedź.

#8 ·
To (ours 2012)

dzięki za info kolego. Mam trochę czystszych rzeczy i postaram się je dziś włożyć i kilka razy pojechać długą cichą drogą. Nie chcę ryzykować na autostradzie, ponieważ jest naprawdę wolno pod górę. Dzięki. Naprawdę doceniam info.
Lepiej jest na autostradzie, ponieważ musisz utrzymywać stałą prędkość, aby regeneracja działała... obniż ją odrobinę i zaczyna się od nowa

#9 ·
Do batfink5
Rozumiem kwestię stałej prędkości na autostradzie, kolego. Problem w tym, że mieszkam w pobliżu autostrad, które nazwałbym dość pagórkowatymi. I nie mam dużej mocy na wzniesieniach. Warsztat stwierdził również, że tryb regeneracji zakończył się powodzeniem we wszystkich próbach. Szukam tylko tymczasowego rozwiązania, które da mi dodatkową prędkość potrzebną na wzniesieniach. W przeciwnym razie mój samochód będzie poza drogą do po Świętach. Dzięki za informacje.

#11 ·
Dzięki wszystkim, którzy zaoferowali tam radę i co robić. WIELKIE DZIĘKI. Właśnie włożyłem pół butelki czerwonego wina do diesla. Przejechałem krótki odcinek autostrady. Samochód wciąż się zmagał. Dotarłem na szczyt innej drogi i samochód po prostu nabrał prędkości i teraz jedzie lepiej i szybciej, odkąd kupiłem samochód. Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim.