Independent Renault Forums banner

Downgrade oprogramowania Media Nav Evolution, z wersji 9.1.3 do 8.0.5, czy to możliwe?

35K views 41 replies 13 participants last post by  taskinen08  
#1 ·
Cześć wszystkim, ostatnio zaktualizowałem system Media Nav Evolution w moim samochodzie do najnowszego oprogramowania, ale od czasu aktualizacji głośność dźwięku nie przekracza 21, a ogólna jakość dźwięku nie jest tak dobra jak wcześniej. Powiedziano mi przez mojego znajomego z Renault, że zostało to celowo zapisane w najnowszym oprogramowaniu przez Renault, aby oszczędzać głośniki? Czy można zainstalować starsze oprogramowanie (8.0.5) z powrotem na moim Media Nav, aby odzyskać oryginalną jakość??
Dzięki z góry!

#2 ·
Nie znam dokładnych szczegółów dotyczących Renault Media Nav, ale kiedy wykonujesz aktualizację oprogramowania (na czymkolwiek), która jest krokiem wstecz w stosunku do tego, co jest zainstalowane, zostaniesz poproszony o potwierdzenie, że chcesz to zrobić, zanim zostanie zainstalowana, ale powinna się zainstalować, jeśli tego chce użytkownik, chodzi o to, czy możesz zdobyć oryginalną wersję oprogramowania 8.0.5, ostatnią rzeczą, jakiej chcesz, jest wadliwa kopia, która uszkodzi Twój system.

#3 ·
W MN1 i MN2 istnieje możliwość downgrade'u bez żadnych problemów, oczywiście przy użyciu oryginalnych oprogramowań.
Zrobiłem to ponad 50 razy, bawiąc się tymi urządzeniami.
Oficjalnie można tylko zaktualizować oprogramowanie.
Jeśli chodzi o dźwięk, to nieprawda.
Zaktualizowałem wszystkie urządzenia MN2 do wersji 9.1.3, jak tylko do mnie dotarły i nikt nie ma problemów z dźwiękiem w głośnikach.
Być może bawisz się ustawieniami.

Wysłano z mojego SM-A705FN używając Tapatalk

#7 ·
Cześć,
Czy udało Ci się coś z tym zrobić? Zaktualizowałem 3 lub 4 miesiące temu i natychmiast zauważyłem, że głośność nie była tak głośna jak wcześniej. Następnie przywróciłem ustawienia fabryczne, ale problem z głośnością nadal występuje!

Jeśli ktoś ma na to rozwiązanie, byłbym bardzo wdzięczny!

#8 ·
Gram z wieloma jednostkami MN1 i MN2 i ulepszam je prawie wszystkie do ostatniej wersji. Nigdy nie zauważam zmiany w dźwięku, a tym bardziej jego zmniejszenia. Będę obserwował natychmiast.

#10 ·
Można obniżyć wersję do 8.0.5, ale być może warto pobawić się innymi parametrami, ponieważ aktualizacja do 9.1.3 lepiej usprawnia system.

#12 ·
#40 ·
Nie szukałeś tam, gdzie trzeba, albo nie zapytałeś właściwej osoby. :)
Tutaj na dole masz:

MN2 Upgrade do fake 5.0.0 to pierwszy krok w dół.

MediaNav Evolution 7.0.5
7.0.5 - 20161102_Renault_Dacia_OS_Update

MediaNav Evolution 8.0.5
8.0.5 - 20170523_Renault_Dacia_OS_Update

Powodzenia i miłej zabawy.
Drogi przyjacielu!
Ten post jest z 2020 roku, więc nie mam pojęcia, czy zobaczysz tę wiadomość.
Ale chciałbym Ci niezmiernie podziękować za wsparcie.
Jestem z Brazylii i tutaj próbowałem pomóc nawet w sklepach Renault, wysłałem e-mail do firmy... Ale nikt nie był w stanie mi pomóc.
Ostatecznie znalazłem to rozwiązanie na francuskim forum, jednak pomimo prośby o plik, nie zostało ono przyznane.
I nagle znalazłem tę stronę przez Google i nadeszło moje zbawienie, aby odzyskać moje MN.
Bardzo dziękuję! Bardzo dziękuję! 😘

#16 ·
9.1.3 bas na pewno został zwiększony. Ale zgadzam się, jakość dźwięku nie jest na równi z 8.0.5. @NeeK, to kwestia preferencji dźwiękowych. Każdy słyszy inaczej. Nie mylisz się i plakat również.

Wiem na pewno. Jeśli podłączę mojego Samsunga podczas uruchamiania 9.1.3, Samsung Dolby po prostu nadmiernie wzmacnia częstotliwość basów. To zniekształca dźwięk.

Jednak podczas uruchamiania 8.0.5. Częstotliwość jest niższa, a tym samym zmniejsza zniekształcenia.

Z drugiej strony - tak, 9.1.3 działa lepiej niż 8.0.3. W rzeczywistości medianavy Renault są w najlepszym razie poniżej normy. MediaNav nigdy nie dorówna takim markom jak Sony czy Pioneer.

#31 ·
Zmiany jakości od 8.0.5 w górę. Jest tak samo od 8.0.5 w dół. Różnica, jaką zauważyłem między 7.0.5 a 8.0.5, polegała na tym, że czasami resetowało mi ustawienia korektora w 7.0.5, ale nie w 8.0.5
Bardzo dziękuję za wszystkie te informacje.

Ostatnia rzecz przed obniżeniem wersji, zauważyłem, że podczas obniżania wersji z fałszywym 5.0.0 i aktualizacji do 8.0.5 występują dwa problemy.
Po pierwsze, okno ITaskMng, które pojawia się podczas uruchamiania Media Nav:
Po drugie, wyskakujące okienko informujące, że nie można korzystać z nawigacji z powodu licencji mapy:

Czy możesz potwierdzić, że pliki udostępnione przez @NeeK na stronie 1 tego wątku nie powodują tych problemów?

#33 ·
clio974 alias RGMaster3, jeśli się nie mylę.
Problemy występują w twojej jednostce z powodu dodatkowego oprogramowania, które zainstalowałeś. W oryginalnych jednostkach to nie istnieje.
A problem z nieotwieraniem nawigacji wynika z tego, że licencja nie rozpoznaje plików map dodanych na różne sposoby, nieoficjalnych, a nawet błędnych licencji. To normalne, gdy instalujesz nowe oprogramowanie układowe, aby umieścić oryginalne pliki we właściwych miejscach.

#35 ·
Cześć wszystkim, niedawno przeszedłem z modelu trafic z 2017 roku na trafic z 2021 roku i system medianav ścisza głośność poniżej poziomu 19.. co się u licha dzieje? Moja stara furgonetka miała świetny system nagłośnienia, a nowa wygląda na ten sam sprzęt, ale być może oprogramowanie nie pozwala na wysoki poziom głośności muzyki? Czy mogę zrobić downgrade bez uszkadzania urządzenia i czy kamera cofania nadal będzie działać?

#36 ·
Cześć wszystkim, niedawno przeszedłem z trafic 2017 na trafic 2021, a system medianav ścisza głośność poniżej głośności 19... co się u licha dzieje? Moja stara furgonetka miała kiedyś świetny system dźwiękowy, a nowa wygląda na ten sam sprzęt, ale może oprogramowanie nie pozwala na wysokie poziomy muzyki? Czy mogę zrobić downgrade bez uszkadzania urządzenia i czy kamera cofania nadal będzie działać?
Musisz znaleźć swoją wersję oprogramowania. Jeśli masz najnowszą wersję 9.1.3, powinieneś obniżyć wersję do 8.0.5, która jest ostatnią wersją z naturalnymi i głośnymi ustawieniami dźwięku.
Ale czytam, że masz Traffic 2021 i nie sądzę, żeby to było to samo stare Media Nav co u nas. Jeśli tak, po prostu obniż wersję. Przepraszam, jeśli angielski nie jest idealny, po francusku.

#39 · (Edited)
Cześć,
własność Dacia Duster (model 2016) z MediaNav Evolution, wersja oprogramowania 5.2.8,
i mam kilka pytań:
1) Czy powinienem zaktualizować do wersji 8.0.5? ponieważ czytałem, że 9.1.3 ma problemy z jakością dźwięku.
2) Jakie są różnice między 5.2.8 a 8.0.5?
3) Czy 8.0.5 sprawia, że interfejs jest nieco szybszy i bardziej responsywny?
4) Czy istnieje wersja, która obsługuje odtwarzanie wideo? AVI lub MP4?
5) Dowiedziałem się również o Menaco, alternatywie dla MediaNav Evolution. Czy ktoś tego próbował? Czy jest tak dobry, jak twierdzi?
Dziękuję wszystkim z góry!

#41 ·
clio974 alias RGMaster3, jeśli się nie mylę.
Problemy występują w Twoim urządzeniu z powodu dodatkowego oprogramowania, które zainstalowałeś. W oryginalnych jednostkach ich nie ma.
A problem z otwieraniem nawigacji wynika z tego, że licencja nie rozpoznaje plików map dodanych na różne sposoby, nie jest oficjalna, a nawet licencja jest nieprawidłowa. To normalne, jeśli instalujesz nowe oprogramowanie układowe, aby umieścić oryginalne pliki we właściwych miejscach.
[/ZITIEREN]
Cześć Neek, ja też mam ten problem, że nie mogę wybrać Navi po downgrade do 8.0.5.
Wcześniej miałem 9.1.3 Unleashed i chciałem wrócić do oryginału, ponieważ chcę sprzedać samochód.

Czy możesz mi pomóc?

Byłoby super.

Wielkie dzięki z góry.

Pozdrawiam
Viper

#42 ·
Czy istnieje sposób na uzyskanie czystego sygnału audio dla subwoofera? Mam linię głośnikową -> moduł RCA oraz wzmacniacz + sub, ale wydaje się, że istnieje odcięcie dla sygnału o niższej częstotliwości, więc sub nie schodzi zbyt nisko. A może jedyną możliwością jest uzyskanie androidowej jednostki multimedialnej audio?