Independent Renault Forums banner

*ROZWIĄZANE* Problem SRS, potrzebna pomoc! Kod usterki DF179 - (Clio II Ph2 -05)

1 reading
6.5K views 9 replies 3 participants last post by  ClioClioII  
#1 ·
Cześć wszystkim! 👋

Mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi pomóc. Właśnie kupiłem Clio II Ph2 16v -05. Ponieważ mieszkam w Szwecji, kierownica jest po lewej stronie. Otrzymuję kod błędu, DF179 i kontrolkę SRS. Kod błędu mówi: "Obwód czujnika bocznego przedniego po stronie kierowcy, zwarcie". Już odciąłem złącze pod siedzeniem i przylutowałem przewody razem. Wygląda więc na to, że problemem jest czujnik z przodu. Próbowałem znaleźć informacje na ten temat, ale mam z tym problem. Czy odnosi się to do czujnika zderzeniowego, czy do czegoś innego? Czego powinienem szukać? Instrukcja Haynesa w ogóle nie wspomina o systemie SRS. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana. Muszę to jak najszybciej rozwiązać. Pozdrawiam was wszystkich i z góry dziękuję 🍻😄

#2 ·
Witajcie! 👋

Mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi pomóc. Właśnie kupiłem Clio II Ph2 16v -05. Ponieważ mieszkam w Szwecji, kierownica jest po lewej stronie. Otrzymuję kod błędu, DF179 i kontrolkę SRS. Kod błędu mówi: "Obwód czujnika bocznego przedniego po stronie kierowcy, zwarcie". Już odciąłem złącze pod siedzeniem i przylutowałem przewody razem. Wygląda więc na to, że problemem jest czujnik z przodu. Próbowałem znaleźć informacje na ten temat, ale mam z tym problem. Czy odnosi się to do czujnika zderzeniowego, czy do czegoś innego? Czego powinienem szukać? Instrukcja Haynesa w ogóle nie wspomina o systemie SRS. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana. Muszę to jak najszybciej rozwiązać. Pozdrawiam was wszystkich i z góry dziękuję 🍻😄
Czy wymieniłeś czujnik uderzeniowy?

Clio, lokalizacja czujnika zderzeniowego | Niezależne fora Renault

#4 ·
Cześć ponownie! Więc dzisiaj szukałem czujnika uderzeniowego. Nie wiem, czy to właściwy. Znajduje się na dole słupka B, pod osłoną. Załączam zdjęcia. Może to jest boczny, a nie przedni? Odczyt omów wynosi 14. Nie wiem, czy to normalne, czy nie? Widziałem korozję wewnątrz złącza prowadzącego do czujnika. Niestety trudno to usunąć, ponieważ nie mogę wyjąć pinów. Użyłem sprayu do czyszczenia elektrycznego, ale światło nie gaśnie. Może mógłbym przylutować przewód bezpośrednio do czujnika. Proszę o pomoc ze wszystkimi sugestiami 😊👍🏻 Z góry dziękuję!

Attachments

#9 ·
Cześć ponownie! Na szczęście właśnie dostałem Autocom. Mimo że jestem początkujący, udało mi się potwierdzić, że czujnik fotela kierowcy jest uszkodzony. Odczyt Ohm wynosi podobno 414, a nie 14! Zatem wyraźnie jest problem z czujnikiem. Używany jest w drodze. Mam nadzieję, że rozwiąże to problem 😊👍🏻