Independent Renault Forums banner

Problem Talisman 1.6 tce 200 EDC

11K views 8 replies 4 participants last post by  John Doe  
#1 ·
Jest dziwny świst, gdy mój samochód zmienia bieg z 3 na 4. Ktoś już pisał o tym problemie, ale nie otrzymał żadnej odpowiedzi. Jeśli ktoś ma pomysł, co to może być, proszę o pomoc. Mój samochód jest pod koniec gwarancji, a w serwisie mówią, że to normalny dźwięk. Zamieszczę link od innego użytkownika, który miał ten sam problem.

#3 ·
Nie otrzymasz żadnych odpowiedzi, chyba że powiesz ludziom, co to za samochód, model, silnik itp.
Jeśli to samochód z turbosprężarką, może to być pęknięty wąż/rura intercoolera.
To tylko przypuszczenie, ponieważ nie mam żadnych informacji.
To Renault Talisman 1.6 tce 200 edc z 2016 roku
Turbo benzyna 200 KM z automatyczną skrzynią biegów z podwójnym sprzęgłem

#7 ·
(y)
Jak wyżej, sprawdź węże intercoolera.
Myślę, że nie ma to nic wspólnego z wężami intercoolera, ponieważ dzieje się tak tylko wtedy, gdy samochód zmienia bieg z 3 na 4 przy zakresie od 1800 do 3000 obr./min. Przy wyższych obrotach nie ma tego dźwięku, a także gdy puszczam gaz podczas zmiany biegu z 3 na 4, w ogóle nie ma dźwięku.

#6 ·
OP, FYI, to jest brytyjskie forum, a Talisman nie jest sprzedawany w Wielkiej Brytanii.
Pomijając turbosprężarki, następnym razem może być trudno rozwiązać problemy specyficzne dla Twojego samochodu.
Nie wiedziałem tego, ale ma ten sam silnik i skrzynię biegów co megane 4 1.6 tce 205.
A w linku, który zamieściłem, jest film z megane z tym samym problemem, więc pomyślałem, że ktoś mógłby pomóc.