Independent Renault Forums banner

Traffic 1.6 dci 2015 Ciśnienie w układzie chłodzenia, brak cyrkulacji

1 reading
38K views 51 replies 20 participants last post by  bradwright9797  
#1 ·
Cześć
Szukałem odpowiedzi na mój problem, z bardzo małą jasnością co do tego, jaki może być problem, więc spróbuję to wyjaśnić. Mam Traffic 2015 138k 1.6 dci z bardzo specyficznym problemem przegrzewania się. Kiedy silnik osiągnie temperaturę, płyn chłodzący jest pod ciśnieniem w zbiorniku i wycieka z korka wlewu, a nagrzewnica dmucha zimnym powietrzem. Wymieniono korek wlewu, pasek wieloklinowy, pompę wody napędzaną paskiem, termostat i elektroniczny zawór EGR, wszystko na nowe, również 2. chłodnica spalin EGR została ominięta z tyłu silnika po stronie chłodzenia, aby wyeliminować wadliwą chłodnicę wyciekającą emisje do układu chłodzenia. Wymieniono węże płynu chłodzącego na nowe. Zrobiłem również test szczelności spalania za pomocą testera BT-500 Block. Istnieją dodatkowe 2 elektroniczne pompy wody, jedna pod chłodnicą/silnikiem i jedna pod obudową akumulatora. Sprawdziłem napięcie w punkcie końcowym obu pomp i obie mają 12 V DC. Próbowałem użyć dodatku "Steel Seal Gasket Engine Block Repair" dwa razy, ale bez pozytywnych rezultatów. Kiedy samochód był przejechany co najmniej 10 mil lub więcej, zapala się kontrolka silnika z napisem "STOP" awaria silnika! Wydaje się, że nie krąży płyn chłodzący z powodu narastania ciśnienia i/lub głowica cylindrów jest uszkodzona, lub ma porowaty blok, należy również zauważyć, że płyn chłodzący nie jest tracony, tylko wtedy, gdy występuje przegrzanie. Brak oleju w płynie chłodzącym i brak płynu chłodzącego w oleju. Należy zauważyć, że jest to silnik R9M450. Naprawdę nie chcę zdejmować głowicy tylko po to, by stwierdzić, że to nie głowica, jedyną inną opcją jest zablokowana chłodnica lub być może zablokowanie w samym bloku. Usunąłem również elementy wewnętrzne termostatu, muszę je wymienić, ponieważ test gorącej wody dowodzi, że działa dobrze, możesz pomyśleć, dlaczego zmieniłem połowę rzeczy powyżej, ale kontrola antyzanieczyszczeniowa na desce rozdzielczej była powodem EGR, który się zatarł i trzeba było go wywiercić! A teraz to połączenie, że jest to czujnik ciśnienia doładowania powietrza w kolektorze dolotowym Bosch MAP, który to powoduje, więc to kolejna rzecz do zmiany, ale jeśli ktoś zna rozwiązanie, jestem uszami!

#2 ·
Zbiornik wyrównawczy jest pod ciśnieniem w większości Renault... jeśli Twój ma korek ciśnieniowy, Twój również powinien być.
Wyciek z korka może wynikać z przepełnienia układu... napełnij do linii max na zbiorniku, gdy jest zimny.
Zimne ogrzewanie sugeruje dużą stratę, a nie tylko wyciek?
Zatrzymanie silnika zwykle nie jest związane z ciśnieniem... a może lepiej powiedzieć, że nie znam żadnego systemu, który mierzy ciśnienie płynu chłodzącego.
Co robi wskaźnik temperatury? Przegrzanie spowoduje wyświetlenie ostrzeżenia Stop. (Podobnie jak inne rzeczy)
Nie spotkałem się z elektrycznymi pompami obiegowymi, z wyjątkiem krajów o zimnym klimacie, gdzie montowane są elektryczne podgrzewacze wstępne z pompą pomocniczą.

Jeśli występuje nadciśnienie, normalne ciśnienie w gorącym układzie wynosi około 10-13 PSI, mniej niż jeden bar IIRC
Właśnie znalazłem jeden na Ebay z napisem 16psi, czyli nieco ponad 1 bar.

Manometr w układzie może pokazać, co dostajesz... Widziałem, jak ludzie robili to w silnikach Diesla, gdy podejrzewali głowicę cylindrów.
Silniki Diesla nie zawsze wykazują klasyczne objawy głowicy cylindrów, muszą się rozgrzać, co zwykle ma miejsce podczas jazdy.
Trzeba podejrzewać... to od gościa, który zwykle odrzuca diagnozę uszkodzenia uszczelki głowicy, ponieważ często jest to zgadywanie.

Ale to, co opisujesz, jest w zasadzie tym, co miałem w moim Kia (2.9TDi).
Nadciśnienie podczas jazdy, wybuchowe odpowietrzanie płynu chłodzącego, a następnie przegrzanie z powodu utraty płynu chłodzącego.
Zdecydowałem, że tak musi być, gdy stwierdziłem, że przewody płynu chłodzącego do chłodnicy twardnieją, zanim silnik się rozgrzał.
Nigdy tak naprawdę nie byłem przekonany, dopóki nie wymieniłem uszczelki głowicy i problem nie powrócił, brak widocznych oznak wycieku, gdy zdjąłem głowicę.
Ciśnienie powinno pochodzić tylko z ciepła, jeśli jest pod ciśnieniem na zimno/ciepło, to coś innego, a wyciek ze spalania jest faworytem.
Nawiasem mówiąc, mój system nigdy nie wykazywał gazu za pomocą detektorów gazu chłodzącego.

#10 ·
Zbiornik wyrównawczy jest pod ciśnieniem w większości Renault... jeśli Twój ma korek ciśnieniowy, Twój również powinien być.
Wyciek z korka może wynikać z przepełnienia układu... napełnij do linii max na zbiorniku, gdy jest zimny.
Zimne ogrzewanie sugeruje dużą stratę, a nie tylko wyciek?
Zatrzymanie silnika zwykle nie jest związane z ciśnieniem... a może lepiej powiedzieć, że nie znam żadnego systemu, który mierzy ciśnienie płynu chłodzącego.
Co robi wskaźnik temperatury? Przegrzanie spowoduje wyświetlenie ostrzeżenia Stop. (Podobnie jak inne rzeczy)
Nie spotkałem elektrycznych pomp obiegowych, z wyjątkiem krajów o zimnym klimacie, gdzie montowane są elektryczne podgrzewacze wstępne z pompą pomocniczą.

Jeśli występuje nadciśnienie, normalne ciśnienie w gorącym układzie wynosi około 10-13 PSI, mniej niż jeden bar IIRC
Właśnie znalazłem jeden na Ebay, mówiący 16 psi, czyli nieco ponad 1 bar.

Manometr w układzie może pokazać, co dostajesz... Widziałem, jak ludzie to robili w silnikach Diesla, gdy podejrzewali głowicę cylindrów.
Silniki Diesla nie zawsze wykazują klasyczne objawy głowicy cylindrów, muszą się nagrzać, co zwykle ma miejsce podczas jazdy.
Muszę to podejrzewać... to od gościa, który zwykle odrzuca diagnozę awarii HG, ponieważ często są one zgadywaniem.

Ale to, co opisujesz, jest w zasadzie tym, co miałem w moim Kia (2.9TDi).
Nadciśnienie podczas jazdy, gwałtowne odpowietrzanie płynu chłodzącego, a następnie przegrzanie z powodu utraty płynu chłodzącego.
Zdecydowałem, że tak musi być, kiedy stwierdziłem, że przewody płynu chłodzącego do chłodnicy twardnieją, zanim silnik się nagrzeje.
Nigdy tak naprawdę nie byłem przekonany, dopóki nie wymieniłem uszczelki głowicy i problem nie powrócił, brak widocznych oznak wycieku, gdy zdjąłem głowicę.
Ciśnienie powinno pochodzić tylko z ciepła, jeśli wzrasta ciśnienie na zimno/ciepło, to coś innego, a wyciek spalania jest faworytem.
Nawiasem mówiąc, mój system również nigdy nie wykazywał żadnych gazów za pomocą detektorów gazu chłodzącego.
Niektóre z tych punktów są bardzo trafne. Próbuję wymyślić sposób na wprowadzenie manometru do zbiornika wyrównawczego, aby odczytać ciśnienie, oczywiście korek wlewu jest przystosowany do określonego ciśnienia i je przekracza, stąd płyn chłodzący ucieka z tego punktu, gdy silnik się przegrzewa! Jeśli chodzi o wskaźnik temperatury, Renault Traffic go nie posiada, tylko niebieska do czerwonej dioda LED płynu chłodzącego na zestawie wskaźników! Poniżej w poście członek zamieścił link do schematu płynu chłodzącego, który, co ciekawe, szczegółowo opisuje zawór elektromagnetyczny, o którym nie wiedziałem, że tam jest! Dobrze byłoby udowodnić tę część systemu!

#3 ·
Przepraszam, ale moim zdaniem po prostu nie ma wystarczająco dużo informacji, aby uzasadnić gonienie tylko za "nadciśnieniem" ..............

Istnieją dodatkowe 2 elektroniczne pompy wody, jedna pod chłodnicą/silnikiem i jedna pod obudową akumulatora. Zmierzyłem napięcie w punkcie końcowym obu pomp i obie mają 12 V DC.
Ale czy obie pompy rzeczywiście działają?
A jeśli tak, czy woda jest przemieszczana PRZEZ NIE SAME, a nie przez główną pompę wody?
Próbowałem dwa razy użyć dodatku "Steel Seal Gasket Engine Block Repair".
Gdzie jest teraz to wszystko, skoro pozornie nie miało nic do roboty i nie miało dokąd pójść?
........ładnie nagromadzone w krytycznym małym zagięciu nisko w dół, zapobiegając odpowietrzaniu i prawidłowemu napełnianiu układu chłodzenia?
EGR, który się zablokował i trzeba było go wywiercić!
Co? .......................więc teraz zdecydowałeś się na stały EGR w dolocie?
A teraz jest to połączenie, że jest to czujnik ciśnienia doładowania powietrza w kolektorze dolotowym Bosch MAP, który to powoduje.
Jakim testem to zrobiono i zgodnie z jaką logiką? - zwłaszcza ze stałym, niechcianym EGR!

#5 ·
Image

Image

Image

Przepraszam, ale moim zdaniem po prostu nie ma wystarczających informacji, aby uzasadnić samo "nadciśnienie" ..............

ale czy obie pompy rzeczywiście działają?
i jeśli tak, czy woda jest przemieszczana PRZEZ NIE SAME i nie przez główną pompę wody?

Gdzie jest teraz to wszystko, co pozornie nie miało nic do roboty i nie miało dokąd pójść?
........ładnie nagromadzone w krytycznym małym zakręcie nisko w dół, zapobiegającym odbijaniu się i prawidłowym napełnianiu układu chłodzenia?

Co? .......................więc teraz zdecydowałeś się na stały EGR w dolocie?

Jakim testem to zrobiono i jaką logiką się kierowano? - zwłaszcza ze stałym, niechcianym EGR !?
Zastąpiłem EGR, jego usunięcie było po prostu bardzo trudne, stąd zdjęcia przed/w trakcie demontażu i po nim! Drugi chłodnicę EGR z tyłu silnika połączono, aby wyeliminować wadliwą chłodnicę wprowadzającą wyciekające emisje do układu chłodzenia.

#4 ·
Również w przypadku skomplikowanej instalacji wodno-kanalizacyjnej, takiej jak ta, z pompami elektrycznymi, zaworami elektromagnetycznymi itp. itd., chciałbym poważnie przyjrzeć się każdemu z tych elementów przed rozpoczęciem bardziej poważnych interwencji mechanicznych.

#11 ·
Kup tani klucz sprzętowy ELM327 OBD z serwisu eBay lub Amazon... 5 do 10 funtów, bardzo podstawowy, ale zrobi to, czego potrzebujesz, Bluetooth lub Wi-Fi, nie mogę polecić, który i mogą być trochę wątpliwe, ale bardzo tanie i robią wszystko, co robi drogi OBD.
Do właściwej diagnostyki istnieją o wiele lepsze opcje, ale 50 do 100 funtów i więcej
Jeśli masz telefon z systemem Android, pobierz aplikację Torque, połącz się i pokaż temperaturę jako dane na żywo.
Następnie możesz przejechać się i zobaczyć, co dzieje się z temperaturą i jak to wypada w porównaniu z problemem ciśnienia/utraty płynu chłodzącego.
Pamiętaj, że ciśnienie będzie się normalnie budować tylko wraz z temperaturą, jeśli ciśnienie wzrośnie przed temperaturą, nie jest to problem z krążeniem.

Jeśli wybierasz trasę z manometrem, zostaw korek w spokoju, znajdź mniejszy wąż, który możesz przeciąć i włożyć do niego kilka złączek.
Trójnik, połączenie z manometrem i kilka zacisków, po zakończeniu usuń trójnik i zamontuj proste złącze.
Jedynym problemem jest znalezienie średnicy wewnętrznej węża przed cięciem.

#13 ·
Cześć, właśnie kupiłem ten sam samochód dostawczy z tego samego roku i mam dokładnie ten sam problem. Dobrze byłoby wiedzieć, czy powyższy problem został rozwiązany. Wymieniłem również pompę wody / termostat i sprawdziłem, czy nie ma blokady. Zauważyłem, że ten silnik ma system zarządzania termicznego i myślę, że to może być problem. Pozdrawiam

#21 ·
Cześć, jakieś wieści w tej sprawie? Mam 2016, który robi dokładnie to samo, wymieniliśmy chłodnicę, termostat i obudowę, pompę wody, odpowietrzyliśmy układ 10 razy i nadal robi to samo po około 10 milach... Płyn chłodniczy nie miesza się ładnie i czysto... Zamierzam też sprawdzić uszczelkę głowicy...

#25 ·
Cześć, jakieś wieści na ten temat? Mam 2016, który robi dokładnie to samo, wymieniliśmy chłodnicę, termostat i obudowę, pompę wody, odpowietrzyliśmy układ 10 razy i wciąż robi to samo po około 10 milach... Płyn chłodniczy nie miesza się ładnie i czysto... Zamierzam rozebrać i sprawdzić uszczelkę głowicy...
Cześć, zastanawiam się, jak sobie poradziłeś. Właśnie kupiłem Renault Trafic 67 i ma dokładnie ten sam problem. Nie chcę robić uszczelki głowicy, bo powiedziano mi, że lepiej zrobić nowy silnik. Wszelkie rady na ten temat byłyby wspaniałe, nie wiem też, czy po prostu jeździć dalej tym vanem, aż do całkowitego zatrzymania, ponieważ nigdy nie przechodzi w tryb awaryjny

#24 ·
Niektóre silniki R9M z podwójnym turbodoładowaniem są podatne na pękanie bloku. Niewyjaśniona utrata płynu chłodniczego może wskazywać na pęknięty blok. Łatwo przeprowadzić wstępne sprawdzenie.
Ktoś powyżej rozebrał silnik i już nie wrócił (domyślam się, że nie był zadowolony z tego, co znalazł). OP miał/ma zamiar. Obaj mają, jak sądzę, podwójne turbodoładowanie. Teraz do gry dołącza trzeci właściciel - zastanawiając się, czy to również podwójne turbo.

#26 ·
Cześć

Szukałem odpowiedzi na mój problem, mając bardzo małą jasność co do tego, jaki może być problem, więc spróbuję to wyjaśnić. Mam Traffic 2015 138k 1.6 dci z bardzo specyficznym problemem przegrzewania się. Kiedy silnik osiągnie temperaturę, płyn chłodzący jest pod ciśnieniem w zbiorniku i wycieka z korka wlewu, a nagrzewnica dmucha zimnym powietrzem. Wymieniono korek wlewu, pasek wieloklinowy, pompę wody napędzaną paskiem, termostat i elektroniczny zawór EGR, wszystko na nowe, a także obejście 2. chłodnicy spalin EGR z tyłu silnika po stronie chłodzenia, aby wyeliminować wadliwą chłodnicę, która powoduje wyciek emisji do układu chłodzenia. Wymieniono węże płynu chłodzącego na nowe. Zrobiłem również test szczelności spalania za pomocą testera bloków BT-500. Istnieją dodatkowe 2 elektroniczne pompy wody, jedna pod chłodnicą/silnikiem i jedna pod obudową akumulatora. Zmierzyłem napięcie w punkcie końcowym obu pomp i obie mają 12 V DC. Próbowałem dwukrotnie użyć dodatku "Steel Seal Gasket Engine Block Repair", ale bez pozytywnych rezultatów. Kiedy samochód przejechał co najmniej 10 mil lub więcej, zapala się kontrolka silnika z napisem "STOP" awaria silnika! wydaje się, że nie krąży płyn chłodzący z powodu narastania ciśnienia i/lub głowica cylindrów jest uszkodzona, lub ma porowaty blok, należy również zauważyć, że płyn chłodzący nie jest tracony, tylko wtedy, gdy występuje przegrzanie. Brak oleju w płynie chłodzącym i brak płynu chłodzącego w oleju. Należy zauważyć, że jest to silnik R9M450. Naprawdę nie chcę zdejmować głowicy tylko po to, aby stwierdzić, że to nie głowica, jedyną inną opcją jest zablokowana chłodnica lub być może zator w samym bloku. Usunąłem również elementy wewnętrzne termostatu, muszę je wymienić, ponieważ test gorącej wody dowodzi, że działa dobrze, możesz pomyśleć, dlaczego zmieniłem połowę rzeczy powyżej, ale kontrola antyzanieczyszczeń na desce rozdzielczej była powodem EGR, który się zatarł i musiał zostać wywiercony! A teraz jest to połączenie, że jest to czujnik ciśnienia doładowania powietrza w kolektorze dolotowym Bosch MAP, który to powoduje, więc to kolejna rzecz do zmiany, ale jeśli ktoś zna rozwiązanie, jestem uszami!
Czy kiedykolwiek doszedłeś do sedna sprawy? Czy nadal używałeś samochodu przez cały czas trwania problemu? A jeśli tak, to jak długo? Na zdrowie

#36 ·
W moim przypadku uważam, że wypaczona głowica stworzyła słaby punkt w uszczelnieniu uszczelki, który był wystarczający, aby umożliwić wysoką kompresję tych silników, aby przepuścić niewielką ilość gazu obok uszczelki i do płaszcza wodnego, ale wystarczająco mocny, aby zatrzymać płyn chłodzący w układzie chłodzenia nawet pod ciśnieniem. Układ chłodzenia został również przetestowany ciśnieniowo podczas wstępnych badań i przeszedł

#37 ·
Mam model Vivaro z 2019 roku, który miał te same problemy z ciśnieniem w układzie chłodzenia. Wciąż pracuję nad awariami systemu, które spowodowały wypaczenie głowicy, wierzę, że wiem, na pewno w moim przypadku przyczynę systematyczną prowadzącą do wspomnianej awarii... po potwierdzeniu opublikuję, ponieważ zebrałem wiele dowodów, robiąc swój. Jestem inżynierem i kupiłem swojego vana z podejrzanymi usterkami turbosprężarki. Zrobiłem turbosprężarki, ponieważ po około 15 minutach jazdy pojawiał się biały dym o zapachu płynu chłodzącego. Po zrobieniu turbosprężarek i chłodnicy EGR przejechałem vanem krótkie dystanse, aby sprawdzić, czy nie mam już dymu... myślałem, że problem rozwiązany. Pojechałem w dłuższą trasę i zdałem sobie sprawę, że poziom płynu chłodzącego spada... dodałem wody, wciąż traciłem wodę... Kiedy od czasu do czasu jeździłem vanem, na desce rozdzielczej pojawiał się komunikat o zanieczyszczeniach. Użyłem kompetentnego czytnika diagnostycznego do monitorowania parametrów silnika. Zauważyłem, że ciśnienia barometryczne na cylindrach 3 i 4 spadały poniżej ciśnienia roboczego, niewiele, ale jednak różnica. Doprowadziło mnie to do rozebrania silnika i odbudowy... wyniki wkrótce.

#38 ·
Myślę, że mój van może mieć ten sam problem. Zaczęło się od braku ciepła w kabinie. Spędziłem wieki próbując to naprawić, ale nic nie działało. Teraz podejrzewam uszczelkę głowicy, ponieważ zrobiłem test uszczelki głowicy i za każdym razem zmienia kolor na zielony. Nie zauważyłem jeszcze żadnego ciśnienia w płynie chłodniczym ani przegrzania, ale prawdopodobnie jestem na wczesnym etapie.

#40 ·
Mam ten sam problem. Wymieniłem uszczelkę pod głowicą, zrobiłem test ciśnieniowy głowicy i nadal brak ogrzewania i nadciśnienie w układzie chłodzenia. Wygląda na to, że to niekończąca się historia
Nie jestem pewien co do tego wniosku ..................

Jeśli wymiana uszczelki pod głowicą została wykonana prawidłowo, problem z wypaczoną głowicą/płytą/szpilką zostałby wykryty i rozwiązany przed wykonaniem całej pracy :sneaky:

#41 ·
Cześć
Szukałem odpowiedzi na mój problem, mając bardzo małą jasność co do tego, jaki może być problem, więc spróbuję to wyjaśnić. Mam Traffic 2015 138k 1.6 dci z bardzo specyficznym problemem przegrzewania się. Kiedy silnik osiągnie temperaturę, płyn chłodzący jest pod ciśnieniem w zbiorniku i wycieka z korka wlewu, a nagrzewnica dmucha zimnym powietrzem. Wymieniono korek wlewu, pasek pomocniczy, pompę wody napędzaną paskiem, termostat i elektroniczny zawór EGR, wszystko na nowe, a także obejście 2. chłodnicy spalin EGR z tyłu silnika po stronie chłodzenia, aby wyeliminować wadliwą chłodnicę, która powoduje wyciek emisji do układu chłodzenia. Wymieniono węże płynu chłodzącego na nowe. Zrobiłem również test szczelności spalania za pomocą testera BT-500 Block. Istnieją dodatkowe 2 elektroniczne pompy wody, jedna pod chłodnicą/silnikiem i jedna pod obudową akumulatora. Zmierzyłem napięcie w punkcie końcowym obu pomp i obie mają 12 V DC. Próbowałem dwukrotnie użyć dodatku "Steel Seal Gasket Engine Block Repair", ale bez pozytywnych rezultatów. Kiedy samochód był przejechany co najmniej 10 mil lub więcej, zapala się kontrolka silnika z napisem "STOP" awaria silnika! wydaje się, że nie krąży płyn chłodzący z powodu narastania ciśnienia i/lub głowica cylindrów jest uszkodzona, lub ma porowaty blok, należy również zauważyć, że płyn chłodzący nie jest tracony, tylko gdy występuje przegrzanie. Brak oleju w płynie chłodzącym i brak płynu chłodzącego w oleju. Należy zauważyć, że jest to silnik R9M450. Naprawdę nie chcę zdejmować głowicy tylko po to, aby stwierdzić, że to nie głowica, jedyną inną opcją jest zablokowana chłodnica lub być może zator w samym bloku. Usunąłem również elementy wewnętrzne termostatu, muszę je wymienić, ponieważ test gorącej wody dowodzi, że działa dobrze, możesz pomyśleć, dlaczego zmieniłem połowę powyższych rzeczy, ale kontrola antyzanieczyszczeń na desce rozdzielczej była powodem EGR, który został zablokowany i musiał zostać wywiercony! A teraz jest to połączenie, że jest to czujnik ciśnienia doładowania powietrza w kolektorze dolotowym Bosch MAP, który to powoduje, więc to kolejna rzecz do zmiany, ale jeśli ktoś zna rozwiązanie, jestem uszami!
Cześć Mat, mam renault traffic 1.6 ten sam problem, daj mi znać, czy go rozwiązałeś, jaki jest problem
Dziękuję

#42 ·
Szybka odpowiedź dla tych z was, którzy nie mają ciepła w kabinie, szczególnie w moim przypadku, euro6 biturbo. Istnieją dwie elektryczne pompy pomocnicze w obwodzie układu chłodzenia, które obiegają płyn chłodzący między chłodnicą EGR niskiego ciśnienia i przez nagrzewnicę, a następnie z powrotem do obwodu zewnętrznego... Miałem zasilanie na zaciskach i używając sondy zasilania uruchomiłem pompy, problem polegał na tym, że zaciski na wiązce przewodów były rozłożone i luźne na pinach komponentów, więc nie działały, podejrzewam również, że mam częściowo zablokowaną nagrzewnicę... Mam nadzieję, że to komuś pomoże...

#43 ·
Kolejna aktualizacja dotycząca problemu z ogrzewaniem: chłodnicę EGR w moim samochodzie musiałem wymienić, ponieważ została zablokowana olejem i węglem z uszkodzonych turbosprężarek... Kiedy chłodnica się zablokuje, klapa siłownika kontrolująca przepływ gazu styka się z tym węglem i miałem zużycie na klapie i otworze, w którym się obraca, a także ulatniający się gorący gaz, co również skutkowałoby utratą wymiany ciepła na płyn chłodzący, niestety uważam, że to problem, który prowadzi do wypaczenia głowicy, ponieważ klapa otwiera się, aby umożliwić przepływ gorącego gazu EGR przez kanał w końcu głowicy cylindrów, który nie został skutecznie schłodzony.
Powinno być 200°C chłodzone, 600/800°C nie chłodzone
To tworzy gorącą część głowicy cylindrów..
Powodując wypaczenie, które będzie wymagało sprawdzenia ciśnienia głowicy cylindrów i planowania...
Mam nadzieję, że to pomoże.

#45 ·
Ciekawy wątek.

@steve inv.eng Zastanawiam się, dlaczego, jeśli to spaliny powodowały wzrost ciśnienia w układzie z powodu uszkodzonej uszczelki głowicy, nie zostało to wykryte poprzez wykrycie spalin w płynie chłodzącym?

Zakładam, że Twoje uszkodzone turbo powodowało wyciek oleju do gazów wlotowych i powodowało gromadzenie się węgla, o którym mówisz? Przypuszczam, że opary oleju z odpowietrznika skrzyni korbowej zrobiłyby to samo, tj. byłyby źródłem gromadzenia się węgla.

Z pewnością, jeśli rura chłodząca EGR jest zablokowana przez węgiel, zmniejsza to recyrkulację gazu z powrotem do silnika. Z tego, co rozumiem, recyrkulacja gazu służy do obniżania temperatur spalania w cylindrze poprzez zmniejszenie zawartości tlenu w cylindrze, a tym samym zmniejszenie generacji NO2.

Zatem jeśli chłodnica EGR jest zablokowana, brak sprzężenia zwrotnego spalin do procesu spalania prowadzi do wyższych temperatur w cylindrze i prawdopodobnej przyczyny uszkodzenia uszczelki głowicy. Przypuszczam, że efekt jest podobny do zamontowania zaślepki EGR.

Nie rozumiem, dlaczego zablokowana rura chłodząca EGR miałaby powodować "utratę wymiany ciepła na płyn chłodzący". Może mógłbyś to wyjaśnić? Oczywiście, zablokowane rury płynu chłodzącego do rury chłodzącej EGR tak.

Moje zainteresowanie w tym przypadku dotyczy poprawy mojego zrozumienia w tym obszarze, aby lepiej zapewnić, że mój silnik zastępczy Espace (3.0dci) nie ulegnie przegrzaniu (co jest powszechne) i wykazuje wiele podobnych objawów jak tutaj.

Myślę, że najlepiej będzie wymienić odpowietrznik skrzyni korbowej na obwód wlotowy za pomocą zbiornika oleju i zablokować odpowietrznik skrzyni korbowej do obwodu wlotu powietrza.

Wiem, że wiele osób ma problemy z zapychaniem się EGR. Być może opary oleju w odpowietrzniku skrzyni korbowej są przyczyną, co może prowadzić do miejscowego przegrzania cylindra, co ostatecznie prowadzi do uszkodzenia uszczelki głowicy.

#46 ·
Cześć John
W Vivaro bi turbo znajduje się chłodnica EGR niskiego ciśnienia, która chłodzi gaz zanim przejdzie przez koniec głowicy cylindrów, a następnie wchodzi do dedykowanego portu zaworu EGR w kolektorze dolotowym, konstrukcja chłodnicy niskiego ciśnienia pozwala na to, że jej korpus, gdzie gazy powinny przepływać obok obszaru wymiany ciepła, wypełnia się olejem i węglem, aby wypełnić tę część, ale klapa i ramię siłownika utrzymują czystą ścieżkę dzięki ciągłemu działaniu, powoduje to nadmierne zużycie zaworu klapy, szczególnie punktu obrotu aluminiowej obudowy, ramię siłownika zużywa się i powoduje, że ani nie otwiera się, ani nie zamyka do końca.. jest wystarczająco dużo miejsca dla gorących gazów, aby przejść i powodować potencjalne usterki..

W kwestii zaślepiania EGR...
Ten typ silnika, o ile rozumiem, stale spala schłodzony gaz EGR w 20%, redukcja No2 jest dodatkowo poprawiona przez konieczność użycia tylko 80% świeżej mieszanki paliwowo-powietrznej..
System EGR działa również w przypadku każdego rodzaju spowolnienia..
Ja osobiście założyłem odmy w moim starym Vivaro z dużym przebiegiem, ponieważ miał nadmierne ciśnienie w skrzyni korbowej..
W nowszych systemach euro 5/6 istnieją wszelkiego rodzaju czujniki wykrywające ciśnienia wszędzie, nawet odma musiałaby nadal być podłączona z powrotem do strony dolotowej, a nie odpowietrzana do atmosfery..
Mam nadzieję, że to komuś pomoże..

Ciśnienie w skrzyni korbowej u mnie jest absolutnie w porządku, bez problemu