Przepraszam za długi post... Właśnie kupiłem używanego RENAULT GRAND SCENIC 1.5 DCI SIGNATURE NAV (Zarejestrowany czerwiec 2018) Po zobaczeniu problemu z utratą sygnału DAB w R-Link 2 i przeczytaniu kilku postów na forum i artykułów, postanowiłem najpierw sprawdzić, czy R-Link wymaga aktualizacji. Moje informacje o systemie pokazują: Wersja oprogramowania 7.0.24.126 Wersja rozruchowa 5476 Po wprowadzeniu mojego numeru VIN na stronie aktualizacji oprogramowania Renault connect r-link2, zostałem przekierowany do... Pobierz aktualizację: wersja 7.0.24.160 Pobralem plik zip na komputer z systemem Windows 11 i skopiowałem folder R-LINK zawierający wyodrębnione pliki na sformatowany w FAT32 pendrive Sandisk Ultra USB 3.0 16GB. Postępowałem zgodnie z instrukcjami, aby uruchomić samochód i włożyć pendrive do portu USB. 5 - 10 minut później nie widziałem oczekiwanego monitu o aktualizację. Wygląda na to, że pendrive nie jest skanowany. Po kilku nieudanych próbach użycia wszystkich 4 portów USB, sformatowałem ponownie pendrive i skopiowałem tylko kilka plików mp3 z mojego pulpitu. Potwierdziłem, że wszystkie 4 porty mogą ładować mój telefon. Włożyłem pendrive do wszystkich 4 portów i sprawdziłem ekran Multimedia > Media USB-1 i USB-2 są obecne, ale są "przyciemnione". Zakładam, że oznacza to, że porty są niedostępne? Próbowałem również skopiować te same pliki mp3 na sformatowaną w FAT32 kartę SDHC o pojemności 16 GB. Po włożeniu karty SD do samochodu widzę, że SD jest "przyciemnione" w Multimedia > Media Włożenie karty SD do adaptera USB 3 i ponowne wypróbowanie 4 portów USB samochodu skutkuje tym samym wyłączeniem USB-1 i USB-2 w Multimedia > Media. Nie mogę znaleźć w Internecie ani w instrukcjach R-Link i samochodowych informacji o tym, jakie wersje USB i SDHC są obsługiwane, więc nie wiem, czy to problem, czy nie. Jestem bliski wykonania resetu R-Link, ale nie mogę przestać myśleć, że marnuję czas. Czy jest gdzieś opcja, którą muszę sprawdzić? Wszelkie przemyślenia lub sugestie będą bardzo mile widziane. I oczywiście, gdy problem z USB/SD zostanie rozwiązany, nadal mam problem z utratą sygnału DAB. Czy połączenie obu problemów jest oznaką czegoś bardziej złowieszczego?