Independent Renault Forums banner

Renault Kadjar nie uruchamia się *** Rozwiązano ***

1 reading
24K views 17 replies 6 participants last post by  Daveyboy2310  
#1 ·
Cześć, mój Renault Kadjar 1.6dci z 2015 roku nie chce odpalić po tym, jak wstawiłem go na podjazd godzinę wcześniej. Kontrolki zapłonu się zapalają, ale kiedy naciskam start, robi testy, a potem nic, nie odpala i nic nie robi, chyba że otworzę i zamknę drzwi, wtedy robi to samo. Teraz postanowił odpalić, ale czasami mam awarię elektryczną przez sekundę lub dwie, a potem gaśnie. Wszelkie pomysły byłyby bardzo mile widziane.

#4 ·
Czy Kadjar wykonuje kontrolę przed rozruchem, a następnie wyświetla komunikat "OK", tak jak robił to mój Scenic? Czy wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej są dokładnie takie jak zwykle? Na luzie i nogi na hamulcu ORAZ sprzęgle (tylko po to, aby wykluczyć wadliwe mikroprzełączniki). Sprawdź połączenia z akumulatorem, jak mówi DD. Akumulator ma zaledwie 5 lat, ale warto sprawdzić również napięcia.

#6 ·
Dobre miejsce na początek. Gdzie mierzysz napięcie? Czy możesz w pełni naładować akumulator (powiedzmy na noc) i zobaczyć, co się stanie po jego uruchomieniu? 11 V to za mało, z włączonym lub wyłączonym silnikiem.

#8 ·
Dla mnie wszystko wskazuje na słabe połączenie.
Albo główny przewód zasilający z alternatora do akumulatora (który może być tym samym, co zasilanie rozrusznika)
Lub uziemienie silnika
Lub duży bezpiecznik na dodatnim zacisku akumulatora ulega awarii (chociaż nie uległ awarii)
Lub szczotki alternatora...chociaż to nie dałoby zgłoszonej sytuacji bez rozruchu.

#9 ·
Dla mnie wszystko wskazuje na słabe połączenie.
Albo główny przewód zasilający z alternatora do akumulatora (który może być tym samym, co zasilanie rozrusznika)
Lub Uziemienie silnika
Lub duży bezpiecznik na dodatnim zacisku akumulatora ulega awarii (chociaż nie uległ awarii)
Lub szczotki alternatora... chociaż to nie dałoby zgłoszonej sytuacji braku rozruchu.

#11 ·
Sprawdzono okablowanie, sprawdzono akumulator, a nawet wypróbowano inny akumulator, nie widać nic złego, aby spojrzeć na alternator.
Ale dojście tam to męka.
Czy wiesz, gdzie znajduje się czujnik t d c, ponieważ miałem podobny problem z Megan, który był czujnikiem tdc, jeśli jest w tym samym miejscu co Megan, nie mogę go zobaczyć.

#15 ·
Usterką był przerwany przewód do rozrusznika
Cześć Caveman,

mam dokładnie ten sam problem: błąd elektryczny podczas jazdy, który pojawia się i znika losowo, teraz bardziej stały niż kiedykolwiek, akumulator nie ładuje się, gdy występuje błąd, silnik nie kręci, chyba że go uruchomię i więcej...
Chciałem potwierdzić, że rozwiązałeś to, po prostu wymieniając/naprawiając przewód podłączony do rozrusznika, a nie coś innego?

Naprawdę mam nadzieję, że możesz pomóc 🙌

#17 ·
Cześć, mój Renault Kadjar 1.6dci z 2015 roku nie chce się uruchomić po tym, jak wstawiłem go na podjazd godzinę wcześniej.
Światła zapłonu się włączają, ale kiedy naciskam start, robi testy, a potem nic, nie uruchamia się, nic nie robi, chyba że otworzę i zamknę drzwi, wtedy robi to samo.
Teraz postanowił się uruchomić, ale czasami mam awarię elektryczną przez sekundę lub dwie, a potem się wyłącza.
Wszelkie pomysły byłyby bardzo mile widziane.
Miałem ten sam problem i był to kabel masowy od alternatora do akumulatora
Założyłem nowy kabel i problem rozwiązany