Independent Renault Forums banner

Renault Scenic 1.2 TCe 2012 Awaria silnika

7.4K views 4 replies 4 participants last post by  istannbullu34  
#1 ·
Cześć, wpłaciłem dziś zaliczkę na zakup używanego Renault Scenic 1.2 TCE 2012. Ale kiedy wróciłem do domu, znalazłem w Internecie artykuł, w którym informują, że prawdopodobnie silniki te mają jakąś wadę, która powoduje, że silnik nadmiernie zużywa olej, co prowadzi do utraty mocy i może uszkodzić silnik. Jestem więc teraz naprawdę zaniepokojony, czy to był dobry wybór. Nie jestem też pewien, czy mogę jakoś sprawdzić samochód przed zapłaceniem pełnej ceny, ponieważ moja wiedza na temat samochodów jest bardzo ograniczona. Jakie są wasze opinie na temat tych silników i modeli? Jakieś wskazówki dotyczące sprawdzenia go przed zakupem.

#2 ·
Jestem w podobnej sytuacji, właśnie zgodziłem się kupić Scenic z 2016 roku z silnikiem 1.2 TCE. Jednak raporty, które widziałem, zostały opublikowane około maja 2019 roku, po dochodzeniu francuskiej prasy. Od tego czasu nie widziałem żadnych raportów. Myślałem, że brytyjska prasa motoryzacyjna już by podchwyciła tę historię. Czy ktoś widział jakieś nowsze raporty?

#4 ·
Czy ktoś widział jakieś nowsze raporty?
Ten sam silnik był w Juke'ach i Qashqai'ach, sprawdź również raporty Nissana.

Wygląda na to, że jest potwierdzenie, że silniki były podejrzane i coś zrobiono.
Ale to wciąż oznacza, że ​​gdzieś tam są podejrzane.
Jeśli kupujesz, jakikolwiek znak grzechotania łańcucha rozrządu, uciekaj, jakikolwiek znak regularnego dolewania oleju (wycieki oleju wokół wlewu na przykład), uciekaj.

Dla mnie małe silniki o dużej reklamowanej mocy to i tak oszustwo, ale to osobista opinia.

You have insufficient privileges to reply here.