Independent Renault Forums banner

Zmiana mph na km i odwrotnie

35K views 25 replies 10 participants last post by  Harkey013  
#1 ·
Niedawno kupiłem Grand Scenic z 2012 roku. Często podróżuję przez kanał i chcę zmienić wyświetlacz cyfrowy na jednostkę prędkości odpowiednią dla kraju, w którym się znajduję.
Ogólna instrukcja obsługi Scenic wyjaśnia procedurę polegającą na jednoczesnym wciśnięciu przycisku na końcu dźwigni i przycisku startu itp., co jest identyczne z kilkoma postami na tej stronie.
To nie działa w tym modelu samochodu.
Odwiedziłem 3 dealerów, 2 w Wielkiej Brytanii i 1 we Francji, którzy po przeczytaniu/wykonaniu procedury z instrukcji obsługi również nie mogą tego zrobić. Mogą to zmienić, podłączając maszynę diagnostyczną w warsztacie - niezbyt pomocne dla właściciela/kierowcy, jeśli przekraczają kanał w nocy lub w niedzielę!
Całkowicie niedopuszczalne i podejrzewam, że jest to sprzeczne z jakimś europejskim prawem w głębinach Brukseli.
Powiedz mi, proszę, że jest tam właściciel z sugestią inną niż sprzedaż samochodu!

#2 ·
1. Jeśli poszukasz, istnieje procedura nieco bardziej skomplikowana niż ta w podręczniku. Wsiądź do samochodu, poczekaj, aż wszystkie światła zgasną, nie dotykaj sprzęgła, tego typu rzeczy, przepraszam, nie mam linku.

.2
Na YouTube jest procedura, coś jak w podręczniku. Podręcznik dotyczy tylko niektórych modeli :(.

3.
Mój Megane 2011, żaden z nich nie działa, więc jeśli chcę to zmienić, musiałbym to zrobić w garażu lub zdobyć kabel. Garaż powiedział, że zrobią to w dowolnym momencie (w godzinach otwarcia) za darmo, ale to najlepsze, co mogę dostać.

#3 ·
Mam megane z 2011 roku i około rok temu zmieniłem prędkościomierz z mph na km, tak to zostało zrobione.
Ale gdzieś na tym forum jest post, skąd to wziąłem.

Wejdź do samochodu, nie włączaj zapłonu.

Naciśnij i przytrzymaj górny przycisk na
Image
kolumnie kierownicy. Jednocześnie włóż kartę klucza do gniazda i naciśnij i przytrzymaj przycisk start/stop.

Wyświetlacz zmieni się z mph na km. Przytrzymaj przyciski, aż przestanie migać.

Aby zmienić z km na mph (Via Versa)

Mam nadzieję, że to pomoże

#26 ·
Mam megane z 2011 roku i około rok temu zmieniłem prędkościomierz z mph na km, tak to zostało zrobione.
Ale gdzieś na tym forum jest post, skąd to wziąłem.

Wejdź do samochodu, nie włączaj zapłonu.

Naciśnij i przytrzymaj górny przycisk na
Image
kolumnie kierownicy. Jednocześnie włóż kartę klucza do gniazda i naciśnij i przytrzymaj przycisk start/stop.

Wyświetlacz zmieni się z mph na km. Przytrzymaj przyciski, aż przestanie migać.

Aby zmienić z km na mph (Via Versa)

Mam nadzieję, że to pomoże
Fantastycznie, zadziałało świetnie w moim Clio z 2019 roku.

#4 ·
Heh thx tata, jeśli to było dla mnie... ale ja osobiście próbowałem x+100 wariacji, ledwo wkładając kartę klucza i w ogóle.
Mój po prostu nie jest samodzielną regulacją km/h.
Może to wynikać z różnych wariacji ecu/spec.
Mój to "economique" :d bez tempomatu, nawigacji satelitarnej i tym podobnych.
Osobiście wolałbym mph (mimo że to kraj km/h), ponieważ wyświetlacz zmienia się szybciej podczas jazdy z prędkością przelotową, jeśli jest ustawiony na km/h.
Jestem dość sprawny w mentalnym przeliczaniu mph/km w locie i używam mojej 4-calowej wtyczki nawigacji satelitarnej do konwersji mph.
W przyszłym roku mogę po prostu poprosić Renault o przełączenie na mph i zostawić to tam... wtedy, jeśli zostanę zatrzymany za przekroczenie prędkości, mogę po prostu powiedzieć, że musiałem poprosić Renault o przełączenie mojego prędkościomierza na podróż do Wielkiej Brytanii.
Zapomnieli się ze mną skontaktować, aby to zmienić, kiedy wróciłem i więc obciążam ich :cool::eek: ;)

#6 ·
Dziękuję coup i tata za odpowiedzi, ale wasze sugestie po prostu nie działają w moim Grand Scenic z 2012 roku.
Obsługa klienta Renault sugeruje, że coś jest nie tak z moim samochodem, sprzęt komputerowy dealera Renault twierdzi, że mój samochód jest w porządku.
Czy mam unikalny pojazd?

#7 ·
Dziękuję coup i tata za odpowiedzi, ale wasze sugestie po prostu nie działają w moim Grand Scenic z 2012 roku.
Obsługa klienta Renault sugeruje, że coś jest nie tak z moim samochodem, sprzęt komputerowy dealera Renault twierdzi, że mój samochód jest w porządku.
Czy mam unikalny pojazd?
Jeśli rcs mówi, że coś jest nie tak z twoim samochodem, napraw to za darmo lub poproś rcs o kontakt z dealerem.

Moja "instrukcja" szczegółowo opisuje konfigurację konwersji km/mph, ALE przez lata zrozumiałem, że nie ma realnej metody samodzielnej konwersji w moim przypadku.
To ma związek z moją specyfikacją i faktem, że Renault wysyła instrukcję, która obejmuje funkcje działające w niektórych, ale nie we wszystkich modelach.
Na przykład rzeczy, których ewidentnie brakuje, takie jak tempomat, instrukcja stwierdza, że funkcja nie jest dostępna we wszystkich modelach.

Konwersja km/mph tego nie stwierdza, ale na pewno nie działa.
Pokazałem dealerom instrukcję, próbowali, skontaktowali się z Renault Ireland... yada yada... "po prostu wpadnij, a my będziemy konwertować w tę i z powrotem, kiedy tylko chcesz"

to znaczy, jeśli nie możesz uruchomić żadnej metody,
1. Zleć rcs rozwiązanie tego... :)
2. kup kabel diagnostyczny i zrób to sam
3. pogódź się z koniecznością robienia tego u dealerów w dogodnym dla siebie terminie
4. Wykonaj obliczenia mentalne lub użyj nawigacji satelitarnej do odczytu prędkości.
Bardzo zgrubnie, na przykład mnożąc km x 6 w głowie (właściwie .6), ale rozumiesz ideę, odpowiednik mph to 100 km/h = ok. 62 mph i tak dalej
Utrzymuje cię w gotowości podczas długich podróży :)

#8 ·
Jednym ze sposobów jest zdobycie innego prędkościomierza (z UE), który jest już w KM, lub użycie klipsa na jednostce brytyjskiej, a następnie przeprogramowanie go na km/h (powinien lepiej zachować ustawienia niż regulacja użytkownika).

#9 ·
Mam ten sam problem. Przeprowadziłem się do Wielkiej Brytanii z Irlandii i zabrałem ze sobą mojego Grand Scenic z 2007 roku. To wyświetlacz cyfrowy i chcę zmienić z KPH na MPH. Próbowałem tego, co mówi instrukcja, naciskając górny przycisk na bocznym drążku sterowania, wkładając brelok i naciskając przycisk start. Trzymaj go na zawsze i nic się nie dzieje.

Mam zarejestrować ponownie mój samochód i uzyskać brytyjską tablicę rejestracyjną, aby móc go ubezpieczyć w Wielkiej Brytanii. Jednak prędkościomierz MUSI wyświetlać MPH i potrzebuję warsztatu, który to poświadczy (część wymagań w wniosku o rejestrację pojazdu).

Zanim pójdę do dealera Renault lub innego porządnego mechanika, podejrzewam, że będą mieli te same problemy i nie będą mogli zmienić wyświetlacza zgodnie z instrukcją (naprawdę mam nadzieję, że się mylę).

Każda dobra rada byłaby bardzo mile widziana.

Innym problemem jest Renault Megane mojej żony z 2009 roku (również samochód zarejestrowany w Irlandii). Jej prędkościomierz nie jest cyfrowy i wymaga bardziej pracochłonnej zmiany. Wyceniłem to w warsztacie i powiedzieli, że może to być 450 £ + VAT za część i 80 £ + VAT za godzinę pracy. Oczywiście nie najlepsza opcja. Jakieś wskazówki? (Jestem w regionie północno-zachodnim)

#10 ·
Cześć,
Z mojego ograniczonego zrozumienia tego problemu, jeśli nie możesz tego zrobić osobiście, dealer Renault będzie mógł przełączyć na wyświetlacz MPH, łącząc go ze swoim urządzeniem diagnostycznym. Podobno powróci do KPH, jeśli pozwolisz, aby akumulator się rozładował, ponieważ KPH jest domyślne.

#11 ·
Przepraszam za spóźnienie na imprezę, ale właśnie kupiłem używanego Clio 4 z 2016 roku z irlandzką rejestracją i cyfrowym wyświetlaczem i mam ten sam problem. Próbowałem przycisku CC i długiego naciśnięcia startu, a 0 km w ogóle nie miga, aby ustawić, bez względu na to, co robię.

To takie frustrujące, dlaczego mieliby pozwolić na dostosowanie brytyjskiego Renault 4 Clio z mil na km/h, ale zrezygnować lub nie dodać tej funkcji do irlandzkiego Clio 4?? - zwłaszcza jeśli chcesz jechać za granicę do Irlandii Północnej, która jest wtedy w milach, a oba samochody są z kierownicą po prawej stronie. - Naprawdę nie rozumiem w tym logiki.

Mam jedną z tych wtyczek OBD2 ELM 327, które diagnozują błędy silnika / ecu i resetują kontrolki na desce rozdzielczej.. czy uważasz, że ze specjalną aplikacją byłbym w stanie zmienić to z km/h na mile, tak jak robią to maszyny diagnostyczne w warsztacie? Czy ktoś przypadkiem wie?

#13 ·
Z jakiegoś powodu wydaje się to nie działać w drugą stronę. Mam Scenic z kierownicą po lewej stronie i prędkością w km/h. Nie można tego zmienić na mph za pomocą żadnej z sugerowanych metod.
Dyrektywa Wspólnoty Europejskiej 75/443 stanowi, że w krajach członkowskich, w których używane są jednostki imperialne, prędkościomierze muszą mieć podwójną prędkość, albo ze znacznikami na tarczy, albo z wyborem przełącznika.Co sprawia, że Wielka Brytania musi mieć możliwość zmiany, ale gdzie indziej w UE nie.Irlandia Północna wchodzi w skład Wielkiej Brytanii.Irlandia przeszła na system metryczny, więc nie jest to potrzebne.

#19 ·
Nie wspominając o czasie, który straciłem, próbując to uruchomić....
ha ha - Sam spędziłem całe wieki, próbując różnych kombinacji. Myślę sobie, OK, więc może w przypadku irlandzkich rejestracji to wciąż tam jest, ale inna kombinacja. Więc naciskam Start i 'o' na kierownicy, a potem 'O' na kierownicy i przełącznik komputera na końcu wycieraczki i jeszcze sto kombinacji, tylko w nadziei, że cyfra 0 km/h zacznie migać LOL - ale bez powodzenia

#20 ·
Mieszkam około godziny drogi od Irlandii Północnej. Zastanawiałem się, czy jeśli zabrałbym mojego zarejestrowanego w Irlandii Clio RHD do północnoirlandzkiego warsztatu i poprosił ich, aby podłączyli go do swojego systemu diagnostycznego i załadowali oprogramowanie UK dla ECU silnika (chyba że istnieje osobny ECU dla deski rozdzielczej), to czy by to zadziałało, a wtedy mógłbym przełączać się między mph i km/h w locie za pomocą przycisku komputera pokładowego i metody przycisku start - czy to wykonalne, czy ktoś tak uważa?

#25 ·
Można zapytać.

Podejrzewam, że wiele osób w tym samym obszarze ma te same problemy.

Ale mogą powiedzieć nie lub zażądać fortuny.
udało się to zrobić za pomocą oprogramowania PyREN184 i adaptera ODBII:

szkoda przechodzić przez to całe zamieszanie, kiedy chcesz zmienić jednostki, ale przynajmniej jest to rozwiązanie

">
" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="350">

#22 ·
Cóż, znalazłem program DDT4ALL w sieci i mam ELM327 ODBII, więc dziś wieczorem miałem tylko godzinę na zabawę, ale udało mi się (jakoś po omacku) wyświetlić zegar (czas) w oknie informacyjnym nad cyfrą prędkościomierza, gdzie wcześniej nie był wyświetlany w moim samochodzie. Więc teraz mam czas na ekranie nawigacji radiowej, a teraz także na desce rozdzielczej prędkościomierza - co jest fajne :)

Wśród innych ustawień widzę, że ma ustawienie dla km/h / mph - więc zamierzam spróbować zaprogramować to pewnego dnia i zobaczyć, czy zmieni mój prędkościomierz z KM/h na mph.

Attachments

#23 ·
Uważaj. Moja furgonetka początkowo była ustawiona na km (błędnie), a mój licznik przebiegu oszalał, licząc przebieg z dwukrotną normalną prędkością. Podróż na 150 mil dodała 300 mil do mojego licznika przebiegu. Naprawiłem to, przełączając na mile za pomocą CAN Clip.

Do dziś mój licznik przebiegu jest o kilka tysięcy mil wyższy niż powinien.

#24 ·
Uważaj. Mój van początkowo był ustawiony na km (błędnie), a mój licznik przebiegu oszalał i liczył przebieg dwa razy szybciej niż normalnie. Podróż na 150 mil dodała 300 mil do mojego licznika przebiegu. Naprawiłem to, przełączając na mile za pomocą CAN Clip.

Do dziś mój licznik przebiegu jest o kilka tysięcy mil wyższy niż powinien być.
Wow, wyobraź to sobie. - Czy wiesz, że oprogramowanie PyREN ma ustawienie licznika przebiegu?
Nie wiem, jakie byłyby implikacje prawne, gdybyś zmienił licznik przebiegu z powrotem na to, co uważasz, że powinien pokazywać?