Independent Renault Forums banner

Przerywana usterka prędkościomierza 2002 Kangoo

25K views 12 replies 7 participants last post by  IAMKLOOT76  
#1 ·
Cześć wszystkim, mam Kangoo 1.9d z 2002 roku z dziwną usterką. Najczęściej prędkościomierz przestaje działać podczas jazdy, a silnik wydaje się mieć wypadanie zapłonów. Może się to zdarzyć w każdą pogodę, a także gdy silnik jest gorący lub zimny. Kiedy przestaje działać na dłuższy czas, silnik pije olej napędowy dla zabawy!! Potem zaczyna znowu działać dobrze, drzwi się zamykają i silnik pracuje dobrze.

Nie ma zamontowanego ABS, który podświetla czujniki, ma nowy czujnik wału korbowego, ale problem nadal występuje i się pogarsza.

Inne problemy (których nie obchodzi mnie naprawianie, ale mogą pomóc w diagnostyce) to brak stałego zasilania w radiu, wycieraczki nie wracają automatycznie do pozycji spoczynku, a centralny zamek nie działa.

Samochód był podłączony do komputera i podobno nie pojawiły się żadne kody. Nie mam już pomysłów, jak to naprawić, mam nadzieję, że ktoś ma odpowiedź?? Wielkie dzięki, Dave.

#5 ·
Cześć, nie, nigdy nie doszedłem do sedna sprawy, w zeszły piątek zabrałem nawet vana do Renault i nie mogli znaleźć usterki. Ich komputer nie pokazywał żadnych kodów błędów. Sugerowali na podstawie wcześniejszych doświadczeń, że powinienem wymienić czujnik położenia wału (ponownie) i nową pompę paliwa wycenioną na 1200,00 £ przez Renault!! Myślę, że po prostu będę nim jeździł, aż się zatrzyma, mam dość wydawania na niego pieniędzy!! Pozdrawiam, Dave.

#7 ·
Mam kangoo 65 2004 i mam dokładnie ten sam problem, i tak jak reszta z was w renault nie mają pojęcia.
Czytałem na innym forum, że facet zasugerował wymianę czujnika prędkości na skrzyni biegów.
Powiem mojemu mechanikowi w poniedziałek i zobaczę, czy to może być rozwiązanie.

#9 ·
Tak, czujnik prędkości w skrzyni biegów został zmieniony, samochód teraz znacznie lepiej odpala, ale problem ze spadkiem prędkościomierza do zera i samochodem, który zaczyna wtedy bardzo źle jechać, nadal występuje....

Jakieś sugestie?

#10 ·
Czy zainstalowali to poprawnie? Wiem, że wymaga to prawidłowego włożenia zgodnie ze specyfikacją, ponieważ myślałem o tym, żeby zrobić to samemu. To bardzo przypomina czujnik, mój robił dokładnie to samo, przerywał przy niskich prędkościach i wydawało się, że przyspiesza znacznie szybciej. W przeciwnym razie, jeśli czujnik zawiedzie, może to być zarządzanie silnikiem, ponieważ kontroluje ono dostarczanie oleju napędowego i dostarcza informacje do prędkościomierza. Mam nadzieję, że to pomoże.

#12 ·
Mam podobny problem - myślę, że z Kangoo 1.9d z 2004 roku. Prędkościomierz przestaje działać okresowo - wtedy zaczyna szarpać, jakby brakowało paliwa i muszę zredukować bieg do 2. Jazda powoli, ale przy dość wysokich obrotach na drugim biegu, utrzymuje samochód w bardziej płynnym ruchu. Po chwili zauważam, że szarpanie ustaje i prędkościomierz znowu działa. Czy możliwe, że komputer pokładowy reaguje na sygnał 0 km/h - i w ten sposób zmniejsza dopływ paliwa?

#13 ·
Mam podobny problem - myślę, że z Kangoo 1.9d z 2004 roku. Prędkościomierz przestaje działać okresowo - potem zaczyna szarpać, jakby brakowało paliwa i muszę zredukować bieg do 2. biegu. Powolna jazda, ale z dość wysokimi obrotami na drugim biegu, utrzymuje samochód w bardziej płynnym ruchu. Po chwili zauważam, że szarpanie ustaje i że prędkościomierz znów działa. Czy możliwe, że komputer pokładowy reaguje na sygnał 0 km/h - i tym samym zmniejsza dopływ paliwa? Dzięki za wszelką pomoc.
Kilka miesięcy po twoim poście dotyczącym przerywanego prędkościomierza, a następnie szarpania, mam identyczny problem i rozpaczliwie chcę go rozwiązać. Jeśli Benzev to zobaczy, chciałbym wiedzieć, jak rozwiązałeś swój problem. Pozdrawiam.