Independent Renault Forums banner

Lusterko skrzydła kierowcy Laguna MK2

2.6K views 4 replies 4 participants last post by  deadaselvis  
#1 ·
Cześć wszystkim!! Potrzebuję trochę rady.
Jakaś stara baba przejechała dziś obok linii centralnych i wjechała w mój samochód, obcinając mi lusterko boczne. Nie zatrzymała się ta stara wiedźma. W każdym razie moja osłona odleciała, a szkło się roztrzaskało.
Mam Mk2 Laguna initaile Sport Tourer.
Czy ktoś może mi udzielić wskazówek, jak wyjąć potłuczone szkło? Widziałem na innym poście, że być może da się podważyć szkło z odrobiną siły, a następnie wcisnąć nowe szkło?
Nie chcę pogorszyć stanu lusterka, więc każda pomoc jest mile widziana!
Zauważyłem, że za szkłem znajdowała się warstwa płynu (przypuszczam, że antyrefleksyjna). Czy muszę uważać na elektrykę, ponieważ jak na lusterko jest ono dość zaawansowane technicznie (jak jakiś sifi robotyczny lusterko). Składają się, są podgrzewane i tak dalej.....

Czy ktoś może mi również doradzić, gdzie mogę kupić nowe? Mam nadzieję, że nie za drogie.

Udało mi się odwrócić i znaleźć osłonę. Również nie została zmiażdżona przez małą szansę na cud.

Szukam starej wiedźmy!! Pamiętam, jakim samochodem jechała!!!!! tut tut tut!

#4 ·
Mam Mk2 Laguna initaile Sport Tourer.
Czy ktoś może mi udzielić wskazówek, jak wyjąć potłuczone szkło? Zauważyłem, że za szkłem znajdowała się warstwa płynu (przypuszczam, że antyrefleksyjna). Czy muszę uważać na elektrykę, ponieważ jak na lusterko jest ono dość zaawansowane technicznie (jak lustro robota sifi). Składają się, są podgrzewane i tak dalej...

Czy ktoś może mi również doradzić, gdzie mogę kupić nowe? Mam nadzieję, że nie za drogie.
Kiedy wymieniałem pęknięte szkło lusterka, pamiętam, że było ono przymocowane do plastikowej płyty tylnej, która zatrzaskuje się na mechanizmie silnika, ta płyta tylna wyszła jako jeden element i był konektor do elementu grzejnego. Czy szkło Twojego lusterka ma niebieski odcień? Jeśli tak, mam do dyspozycji nowe, oryginalne szkło lusterka o/s.

#5 ·
Przepraszam za długie opóźnienie. W zasadzie kupiłem tani niebieski odcień na eBayu za 10 funtów, wydaje mi się? Działa dobrze!

Mała rada dla tych, którzy w przyszłości mogą wymieniać swoje.

Myślałem, że mój laguna initaile jest taki w książce Haynesa, ale tak nie jest. Aby zdjąć lusterko, musisz najpierw pociągnąć/obrócić plastik za lusterkiem. Ten element dźwigni znajduje się na czarnym plastikowym podkładzie i znajduje się tuż u góry pośrodku lusterka. Jeśli skierujesz lusterko w dół w kierunku podłogi, powinno być wystarczająco dużo miejsca, aby zobaczyć ten plastikowy element dźwigni. Wtedy lusterko schodzi łatwo.

Prawie rozbiłem go na kawałki, próbując go oderwać, więc bądź ostrożny!

Mam nadzieję, że to pomoże?