Independent Renault Forums banner

Renault Espace - Kontrolka ABS świeci się*NAPRAWIONE*

25K views 5 replies 5 participants last post by  waynifer  
#1 ·
Cześć! Mam Espace 2.0 z 2000 roku, 16v i kontrolka ABS świeci się cały czas. Tam, gdzie zwykle wyświetlany jest zegar i temperatura, teraz cały czas widnieje napis "STOP". Hamulce działają idealnie, a w zeszłym tygodniu samochód przeszedł przegląd techniczny. Przypuszczam, że wystąpiła usterka jednego z czujników kół, ale jak mogę to sprawdzić stosunkowo szybko i łatwo? Z góry dziękuję Chris

#2 ·
Cześć, jak mówiłeś, to prawdopodobnie jeden z czujników. Najlepiej udać się do dobrego, niezależnego warsztatu i zlecić odczytanie błędu. Wtedy będziesz wiedział, który to jest i będziesz mógł go po prostu wymienić. Zrobione!! Mam nadzieję, że to pomoże, Donald.

#3 ·
Cześć, jak powiedziałeś, to prawdopodobnie jeden z czujników, najlepiej udać się do dobrego, niezależnego warsztatu i zlecić odczytanie usterki, a następnie dowiesz się, który to i wtedy możesz go po prostu wymienić i gotowe!! Mam nadzieję, że to pomoże Donaldowi.
Dzięki za radę; Twoja odpowiedź nadeszła po tym, jak wyruszyłem, żeby to sprawdzić!

Najpierw zdjąłem przednie koło po lewej stronie, żeby tylko zerknąć. Po zdjęciu stwierdziłem, że przewód z czujnika zużycia klocków hamulcowych jest przerwany. Wiem, że to nie jest powiązane, ale dlaczego nie mam kontrolki ostrzegawczej hamulców?

W każdym razie nie mogłem wyjąć czujnika, klucz imbusowy 4,5 mm, a mam tylko 4 i 5 w zestawie, więc po prostu wyczyściłem koło zębate i sprawdziłem złącze czujnika - wydawało się w porządku.

Będąc tam, pomyślałem, że na przeglądzie technicznym, 6 dni temu, zgłosili konieczność ponownego zamocowania osłony przegubu napędowego po prawej stronie. Zdjąłem to koło i co znalazłem? Smar na całym kole zębatym! Bliższe oględziny wykazały, że zacisk osłony odpadł i faktycznie znajdował się na kole zębatym, uniemożliwiając czujnikowi wykrycie jakiegokolwiek obrotu!

Wszystko wyczyściłem, ponownie nasmarowałem, ponownie zamocowałem zacisk i jak dotąd wszystko dobrze. Wydaje się, że ten zacisk nie uszkodził czujnika - phew!

#5 ·
Re: Renault Espace - Kontrolka ABS świeci się

Cześć wszystkim,

Ja również mam problem ze światłem ABS...

Po włączeniu zapłonu pojawia się czerwona ikona ABS. Samochód nie ruszył się ani o metr!

Odczytując komputer ABS, mówi: Brak kodu błędu.

Obserwując strumień danych: wszystkie koła obracają się z tą samą prędkością.

Czy ktoś to widział?

#6 ·
Cześć bezchmurny.
U mnie też świeciła się kontrolka ABS.
Po tym, jak mój lokalny warsztat dwa razy wymienił urządzenie, wydawało się, że występuje ukryta usterka.
Wyglądało na to, że większość okablowania skorodowała i nastąpiło zwarcie do masy.
Wymieniłem całe okablowanie do modułu ABS niezależnie od korozji.
Włączyłem i wszystko było jasne. Jest tak samo od 18 miesięcy i już więcej usterek.
Moduł ABS znajduje się pod płytą akumulatora, gdzie znajduje się akumulator.
Najłatwiejszym sposobem, aby się do niego dostać, jest zdjęcie koła od strony pasażera i czarnego plastikowego nadkola.
Z przodu znajduje się stalowa jednostka z przewodami i przewodami hamulcowymi wchodzącymi i wychodzącymi z niej.
Sprawdź okablowanie.

Wayne.

You have insufficient privileges to reply here.