Ja również mam problem z przednimi wycieraczkami w Scenic III.
Znalazłem schemat, który może być przydatny dla innych, a dzięki informacjom na temat resetowania wycieraczek i zdjęciom wnętrza pomyślałem, że bardziej przydatne będzie ożywienie tego wątku, niż rozpoczęcie nowego.
Zasadniczo przednie silniki się nie uruchamiają. Spryskiwacz przedni i tylny działa. Tylna wycieraczka również działa.
Próba resetowania powyżej nie powiodła się.
Korzystając z oprogramowania diagnostycznego na żywo, podczas poruszania dźwignią widzę nieaktywny, czasowy, niską prędkość i wysoką prędkość. Dlatego nie podejrzewam dźwigni.
Mam również następujące kody błędów diagnostycznych z jednostki sterującej nadwoziem.
DTC9570 Stały obwód światła stopu.
Trzecie światło stopu nie działa.
DTC9521 Stałe połączenie silnika przeciwnego
Nie udało mi się znaleźć żadnych informacji online na ten temat, ale znalazłem poniższy schemat okablowania, który mam nadzieję, że inni uznają za przydatny.
Udało mi się ustalić odczyty na czerwono na powyższym schemacie za pomocą multimetru.
Kabel między pinem 3 łączącym oba silniki ma ciągłość, zero woltów, brak zwarcia do masy.
Istnieje ciągłość między pinem 5 z 1888 (prawy silnik) i pinem 1 z 1889 (lewy silnik) oraz ciągłość z powrotem do 645 (jednostka sterująca nadwoziem) za schowkiem. Znajduje się na mniejszym z czarnych wtyczek w kierunku środka jednostki pod względem szerokości, dość nisko, z małym wiązką przewodów dochodzących z przegrody. Kiedy wycieraczka powinna być włączona, między tym pinem a masą jest 8 V.
Jeśli ktoś ma typowe odczyty dla tego miejsca, może to być przydatne! Również, jeśli napięcie może być wstrzyknięte do tego pinu w celu przetestowania silników lub jeśli oczekuje on sygnałów CAN? Nie chcę ślepo przykładać napięcia, aby uszkodzić urządzenia.
Pin 1 prawego silnika 1888 i pin 5 lewego silnika 1889 ma ciągłe 12 V. Brak zwarcia do masy.
Pin 2 prawego silnika 1888 i pin 4 lewego silnika 1889 ma połączenie z masą.
Jakieś sugestie, jak otworzyć urządzenie? Uszczelniacz wydaje się dobrze trzymać po wykręceniu śrub. Opalarka?
Czy skrzynka bezpieczników USM / jednostka przełączająca i ochronna pod maską ma jakąś rolę w wycieraczkach i światłach stopu?
Po wyjęciu jej, aby sprawdzić bezpieczniki, zanim odkryłem, że jest w schowku, odkryłem to, kiedy pomyślałem, żeby sprawdzić płytkę.
Co nie wygląda zbyt naturalnie dla mojego niewprawnego oka.