Independent Renault Forums banner

Dźwięk ostrzegawczy i czerwone światło

11K views 8 replies 3 participants last post by  gary77  
#1 ·
Cześć wszystkim, dzisiaj zjeżdżam z góry do małego ronda i kiedy byłem w połowie drogi, usłyszałem dwa sygnały dźwiękowe i zobaczyłem, jak na desce rozdzielczej gaśnie czerwone światło, nie udało mi się tego powtórzyć ostrym skrętem w prawo. Czy ktoś wie, co to było, po prostu nie widziałem światła wystarczająco długo. To nie jest ostrzeżenie o paliwie. Dwa dość głośne sygnały dźwiękowe pozdrowienia DAVE

#2 ·
Miałem to samo dzisiaj, mógłbym przysiąc, że to była kontrolka oleju, ale zrobiło się to znowu i była to kontrolka hamulca ręcznego, jeszcze nie wiem dlaczego, prawdopodobnie płyn hamulcowy, sprawdzę poziomy jutro. Światło stopu zapaliło się w tym samym czasie, ale oba zgasły kilka sekund później.

#4 ·
Znowu się to dzisiaj zdarzyło w drodze do pracy, 20 minut po rozpoczęciu podróży, od tamtej pory się nie powtórzyło, przejechałem samochodem około 30 mil po zapaleniu się kontrolki,

Poziom płynu hamulcowego jest w porządku, tylne klocki i tarcze hamulcowe wyglądają jednak na te, które wymagają wymiany.

#5 ·
Pikanie to sygnał komputera samochodowego, że wykryto nieusunięty kod błędu. Dealer podłączy komputer diagnostyczny Renault i usunie go w ciągu kilku minut. Jeśli nie zostanie usunięty po pewnym czasie, zacznie pikać podczas procedury uruchamiania silnika.

#7 ·
Komputer rejestruje wszystkie usterki, nawet te drobne, które nie stanowią bezpośredniego problemu operacyjnego, i przechowuje je w swojej pamięci. Następnie serwis dealera pobiera wszystkie kody błędów do komputera dealera, aby dealer wiedział, co naprawić, i czyści pamięć. Kiedy pamięć jest pełna lub wystąpi poważna usterka, a kontrolka na desce rozdzielczej się zaświeci, również emituje sygnał dźwiękowy. Jeśli kontrolka zapala się i gaśnie, a alarm również się włącza, radziłbym jak najszybciej zawieźć samochód do dealera. Istnieje urządzenie z rynku wtórnego, które można kupić, aby podłączyć je do gniazda diagnostycznego pod konsolą środkową, ale potrzebujesz również listy kodów błędów, aby zrozumieć, co oznaczają kody alfanumeryczne.