Independent Renault Forums banner

Błąd ciśnienia paliwa 1.5 dci

75K views 20 replies 6 participants last post by  Xt71  
#1 ·
Cześć wszystkim i dzięki wszystkim za rady, które już tutaj zdobyłem!

Niedawno kupiłem Kangoo 03 z silnikiem k9k i przebiegiem 86 tys. mil, przez 350 mil był bez zarzutu, uruchamiał się za każdym razem za pierwszym razem i dawał 50 mpg. Potem zauważyłem, że podczas wchodzenia na obroty powyżej 3000 obr./min zapalały się kontrolki EML/ostrzegawcze, aż obroty spadły, a następnie gasły, więc przyszedłem na forum, żeby dobrze poczytać i pomyślałem, że zacznę od wyczyszczenia EGR i nowego filtra paliwa. EGR był wystarczająco prosty, ale odpowietrzanie układu paliwowego po wymianie filtra było prawdziwą udręką, gruszka była bezużyteczna, więc została zmieniona na nową gumową, która pozwoliła mi napełnić filtr, ale wciąż miałem dużo powietrza w układzie między filtrem a pompą, co oznaczało, że uruchamiał się tylko z łatwym startem. Niestety musiałem użyć samochodu w nagłym przypadku rodzinnym i przejechałem nim tego dnia około 50 mil, a kontrolki EML/ostrzegawcze zapalały się coraz częściej w drodze powrotnej i nastąpiła poważna utrata mocy, co wciąż przypisywałem nadmiernej ilości powietrza w paliwie.
Następnego dnia, dzięki radom z tego forum, udało mi się usunąć całe powietrze z przewodów paliwowych i miałem nadzieję, że odzyskam mojego niezawodnego małego Runnera, ale wciąż nie chciał się uruchomić bez pomocy.
Następnie pożyczyłem skaner Snap-on, aby sprawdzić, czy jest coś oczywistego (mam pewne doświadczenie mechaniczne z silnikami Diesla z arki, Lol!), ale jeśli chodzi o elektrykę lub rozszyfrowywanie wyników ze skanera, jestem zgubiony!
W każdym razie wrócił z błędem DF137 REGULATOR CIŚNIENIA NA SZYNIE NISKI PRĄD PRZEPŁYWU POWYŻEJ MAKSIMUM, co wydaje się być jednym z niewielu pytań, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi??
Usunąłem regulator ciśnienia paliwa i sprawdziłem jego działanie i rezystancję, i oba były w porządku, następnie sprawdziłem zasilanie do niego i na dwóch pinach w wtyczce miernik pokazywał tylko 10,2 V, ale po uziemieniu na akumulatorze pokazywał 12,3 V?
Następnie sprawdziłem zasilanie do czujnika ciśnienia paliwa zgodnie z zaleceniami Mickeybo, tutaj mam 5,02 V po jednej stronie i 5,04 V, co wiem, że nie jest dobrze! Szukałem uszkodzonych przewodów na obu końcach, ale nic nie znalazłem.
Przyjrzałem się danym następnym razem, gdy użyłem skanera i podczas rozruchu dostawałem tylko 170 barów, co moim zdaniem nie wystarcza? Zauważyłem również, że dane nie pokazywały napięcia na czujniku ciśnienia paliwa po włączeniu zapłonu?
Moje pytania: 1. Gdzie mogę znaleźć informacje o pozycjach pinów ECU?
2. Jakiekolwiek informacje na temat tego, do czego odnosi się błąd DF137?
3. Informacje o tym, jakie dane na żywo powinny być widoczne po włączeniu zapłonu i podczas pracy
4. Czy możliwe, że uszkodziłem pompę, uruchamiając ją z powietrzem w układzie?
5. Dlaczego dane nie pokazują napięcia na czujniku po włączeniu zapłonu?
6. Co powinienem sprawdzić dalej?
Jest niewiele pieniędzy, które można przeznaczyć na wiele części, którymi MOGĄ być, a ponieważ wcześniej działał dobrze, modlę się, żeby to było coś prostego, co przegapiłem lub nie przetestowałem prawidłowo, ponieważ czytanie tutaj daje mi koszmary!!!

Dzięki wszystkim z góry za wszelkie oferowane rady.

#2 ·
Pompa wysokiego ciśnienia może dostarczać bardzo wysokie ciśnienia, ale nie dużą objętość. Jeśli jeden lub więcej wtryskiwaczy ma nadmierny wyciek zwrotny, pompa nie będzie w stanie uzyskać wystarczająco wysokiego ciśnienia, aby uruchomić silnik. Poszukaj na YouTube testu wycieku zwrotnego oleju napędowego i pomyśl o jego wykonaniu. Jeśli dotyczy to jednego lub więcej wtryskiwaczy, doprowadzi to również do powietrza w przewodach powrotnych, chociaż zawsze jest go trochę.

#4 ·
Odłącz wtyczkę regulatora ciśnienia paliwa, upewnij się, że masz zasilanie 12 V, zapłon włączony na zacisku 1, szary przewód na tej wtyczce i odczyt ok. 5,3 oma na jego dwóch pinach, musisz uzyskać zasilanie 12 V na tym czujniku. Numery pinów ECU dla tego regulatora to bm4 środkowa wtyczka
Proszę wybaczyć moją ignorancję, ale co to powie OP?

#7 ·
Xt71 poprosił o odpowiedź na problem, w którym regulator ciśnienia paliwa otrzymywał 12,3 V na zacisku 1 po odłączeniu wtyczki, ale po ponownym podłączeniu wtyczki napięcie wynosiło 10,2 V. To mówi mi, że jest tam problem, który należy rozwiązać. więc mój post musi mu dużo powiedzieć
Ale co? Że jest problem? O tym mówi mu wydajność silnika i kody błędów. Że problem prawdopodobnie leży w regulatorze, ECU, okablowaniu, czymś innym?

#8 ·
Więc jeszcze bardziej zdezorientowany, więc czy traci napięcie z ecu do przełącznika. Albo przełącznik traci napięcie, gdy wtyczka jest podłączona
Powiedział już, że ma tylko 10 woltów, więc jak zamierza znaleźć te dwa wolty,????
Twój drugi punkt, który wspomniałeś, to odczyt omów na pinie jeden i dwa, ponownie, czy to z podłączoną/odłączoną wtyczką, mierząc na wtyczce ecu czy na przełączniku...

#10 ·
Cześć wszystkim,
sprawdziłem zasilanie czujnika ciśnienia paliwa zgodnie z zaleceniami, tutaj mam 5,02 V po jednej stronie i 5,04 V. To przy odłączonej wtyczce z włączonym zapłonem.
Ours2012, wstawię owal, jak tylko wrócę do domu :surprise: Dzięki.

Dzięki za odpowiedzi

#11 ·
Przepraszam za opóźnienie, miałem problemy jak autobusy w poniedziałek. Ours2012 owal, o który prosiłeś, powinien być poniżej, a wszelkie informacje na temat kodu DF137 RAIL PRESSURE REGULATOR LOW FLOW CURRENT ABOVE MAXIMUM byłyby mile widziane. Ralph, jutro również zrobię test przelewowy, po prostu nie miałem sprzętu w weekend, ale czy wyciek z wtryskiwaczy nie byłby zakłócony przez nieprawidłową regulację ciśnienia pompy? Po prostu staram się to lepiej zrozumieć, wracam do Google! Dzięki wszystkim

Attachments

#15 ·
W końcu aktualizacja! Wczoraj w końcu zrobiłem test przelewowy i niespodzianka, niespodzianka, wtryskiwacz 1 i 3 zwracały ogromne ilości paliwa w porównaniu do 2 i 4, odłączenie wtryskiwacza 3 nie miało wpływu na nierówną pracę silnika, więc teraz go usunąłem. Czuję się jak porządny ****, że nie zrobiłem testu przelewowego wcześniej! Lekcja odrobiona! Widziałem tutaj post w sekcji df137, w którym piszą, że rozwiązali swoje problemy z uruchamianiem, rozbierając i czyszcząc wtryskiwacze i wymieniając je, oraz różne filmy na youtube dotyczące tych wtryskiwaczy, w tym ten, w którym zawór sterujący jest wymieniany w stylu Kirbside??
Oczywiście czystość jest najważniejsza, ale czy ktoś ma jakieś rady, czy próbować, czy nie, zwłaszcza z punktu widzenia bezpieczeństwa? Biorąc pod uwagę cenę wtryskiwaczy, nie jestem pewien, czy mam wiele do stracenia. Dzięki dla Ralpha i Ours2012 za zachowanie prostoty, bardzo doceniam.

#16 ·
Najlepiej byłoby zlecić ich czyszczenie/serwis specjaliście od silników Diesla i zapytać, czy widać jakieś oznaki zanieczyszczenia metalem. Jeśli tak, to może oznaczać, że pompa wysokiego ciśnienia jest na wyczerpaniu lub jeśli nie chcesz tego robić, kup nowy filtr i przetnij stary, aby sprawdzić, czy znajdziesz w nim jakieś cząstki metalu.

• Like
Reactions: Xt71
#17 ·
Tak, byłoby najlepiej, ale drogo, w każdym razie. Rozumiem Państwa punkt widzenia w sprawie pompy, ale biorąc pod uwagę bezproblemowe kilometry, które przejechałem przed wystąpieniem jakichkolwiek problemów, mam nadzieję, że to nie to. Niestety, dzień po wymianie filtra był dniem odbioru śmieci i zanim zdążyłem spędzić czas na czytaniu tutaj, nie mogłem sprawdzić starego filtra, ale myślę, że mógłbym sprawdzić ten, który założyłem, żeby się upewnić. Dokładnie szukałem wszelkich cząstek z tyłu pompy, kiedy sprawdzałem regulator, ale żadnych nie widziałem i widziałem dużo zwróconego oleju napędowego zebranego w czystych pojemnikach i to sprawdziłem, ale nic? Jak oczywiste to jest? Czy jest jakiś sposób na spuszczenie paliwa z pompy, aby sprawdzić obecność cząstek?

Dzięki.

#18 ·
Czy film dotyczył usterki wycieku?????

Zazwyczaj nie sugeruję innych stron, ale proszę bardzo,
Talkford, mondeo,,, poszukaj czyszczenia wtryskiwaczy,,, wtedy możesz zdecydować, czy jesteś w stanie podjąć się tego zadania. Jest tam, zrobiłem to sam, ale to dlatego, że miałem cztery zapasowe wtryskiwacze (wtedy klient miał złomowisko) Więc po prostu "bawiłem się" i w mondeo może to być godzina pracy, od początku do końca.
Jak przy wyjmowaniu, wymianie, ponownym kodowaniu i uruchamianiu samochodu, w tym moje filiżanki herbaty..

Biorąc pod uwagę,,,, ustawienia momentu obrotowego, on również używa ultradźwięków....

Ale spójrz, co on czyści,

#20 ·
Dobra aktualizacja!\nPrzepraszam, Ours2012 nie miał jeszcze czasu sprawdzić filmu, ale to zrobi, głównie dlatego, że miałem mało czasu i wbrew własnemu osądowi podjąłem odważny krok rozebrania 2 wtryskiwaczy jeden po drugim, a elementy wewnętrzne moczyłem długo w płynie do czyszczenia gaźników. Po wymianie wtryskiwacza nr 3 większość nierównej pracy silnika zniknęła i pozostały tylko niewielkie wibracje silnika, usunięcie zasilania wtryskiwacza nr 3 potwierdziło poprawę w działaniu, ale nadal uruchamiał się tylko z ES. Zrobiłem to samo rozebranie i czyszczenie wtryskiwacza nr 1, po wymianie wszystkie kontrolki ostrzegawcze zgasły, ale bez wspomagania się nie uruchomił. Podczas krótkiej jazdy przy niskich obrotach wszystko wydawało się w porządku, ale ponownie przy 3000 obr./min wszystkie kontrolki ostrzegawcze zaświeciły się, aż do spadku obrotów. Podczas rozgrzewania silnika dziś rano do drugiego testu szczelności powróciły kontrolki ostrzegawcze. Drugi test szczelności wykazał wtryskiwacz 1-45 ml, wtryskiwacz 2-43 ml, wtryskiwacz 3-165 ml, wtryskiwacz 4-36 ml, poprzedni test szczelności wykazał wtryskiwacz 1-90 ml, wtryskiwacz 2-43 ml, wtryskiwacz 3-160, wtryskiwacz 4-35 ml przez 1 minutę. Zaryzykuję wydanie pieniędzy na wymianę wtryskiwacza lub regenerację mojego, ale zastanawiam się, dlaczego wtryskiwacz nr 3 nie powoduje już nierównej pracy, a wcześniej powodował? W każdym razie najpierw wymiana wtryskiwacza.\nDzięki wszystkim.

#21 ·
Aktualizacja..
Wymieniono wtryskiwacz nr 3 na zregenerowany, wyczyszczono kody, odpowietrzono i po 3 długich rozruchach uruchomił się bez E/S i bez zapalonych kontrolek!
Jednak wkrótce po tym kontrolki zaczęły migać podczas zbyt mocnego przyspieszania powyżej 2500 obr./min, ale światła pozostawały wyłączone podczas delikatnego przyspieszania do około 3500 obr./min. Po kilkukrotnym włączeniu się świateł, kontrolka wtrysku w końcu pozostała włączona po powrocie do domu. Zrobiłem kolejny test przelewowy i mam nr 1-75ml nr 2-42ml nr 3-15ml nr 4-40ml w ciągu 1 minuty. Dostałem kolejny wtryskiwacz, ale teraz martwię się, że coś innego ogranicza ciśnienie w szynie, może elektryka lub, jak powiedział Ralph, obawiam się awarii pompy, aby się upewnić, będę musiał otworzyć filtr, myślę, bo nie mogę już na to wydać, dopóki się nie dowiem.
Czytałem to z zainteresowaniem; http://www.renaultforums.co.uk/14-engines/78286-clio-1-5-dci-poor-running-starting.html

Dzięki.