Independent Renault Forums banner

Clio II 1.2 16v który czujnik silnika to jest?

5.6K views 5 replies 4 participants last post by  tjohansen  
#1 ·
Cześć

Mam stare Clio II 1.2 16v benzyna z 2003 roku, które staram się utrzymać przy życiu...

Miało krótkie, okresowe straty mocy i ostatecznie kupiliśmy nowego Captura.

Ale po tym, jak Clio stało przez miesiąc, spróbowałem je uruchomić i wydaje się, że akumulator padł.
Wymieniłem akumulator i po 15-20 sekundach nadal nie mógł się uruchomić.

Potem zajrzałem do silnika i znalazłem ten czujnik silnika, który się urwał.

1. Który to czujnik?
2. Czy to byłby powód, dla którego by się nie uruchomił?
(Wygląda na to, że nie dostaje paliwa)

Attachments

#2 ·
Nie mogę być pewien, ale wygląda na czujnik poziomu oleju. Kiedy uruchamiasz silnik, otrzymujesz komunikat mówiący, że poziom oleju jest w porządku, cóż, myślę, że to może być czujnik. Może, jeśli nie może wykryć poziomu oleju, może informować komputer, aby nie przepuszczał paliwa. Tylko przypuszczenie, bo nie wiem, co jest po drugiej stronie czujnika, ponieważ jeszcze go nie wyciągnąłem.

#3 ·
Nie mogę być pewien, ale wygląda to na czujnik poziomu oleju. Kiedy uruchamiasz silnik, otrzymujesz komunikat mówiący, że poziom oleju jest w porządku, cóż, myślę, że to może być czujnik. Może jeśli nie może wykryć poziomu oleju, może informować ECU, aby nie przepuszczał paliwa. Tylko zgaduję, bo nie wiem, co jest po drugiej stronie czujnika, ponieważ nie wyciągnąłem swojego.
Ach, to ma sens.
Próbowałem użyć tych kilku mózgów, które mi zostały i nic mi nie przyszło do głowy.
Tjohansen, masz ten czujnik? Zdjęcie tego?
Wygląda to tak?
https://www.ebay.co.uk/itm/renault-...k2-1-4-K4J-oil-level-sensor/182947859927?hash=item2a988acdd7:g:Y-QAAOSwv-ZaJyCC
(Tak, wiem, że ten jest opisany jako Scenic/Meg i 1.4, więc nie będzie właściwy, ale powinien być podobny)

#4 ·
Davey, myślę, że masz rację, to musi być czujnik poziomu oleju.

Jeśli odcina paliwo po odłączeniu, nie wiem, ale tak może być.

Dacingdad, jeszcze go nie rozebrałem, ale zdjęcie z eBay może być tym, góra wygląda tak samo.

Dzięki za odpowiedzi.

Jeśli ktoś inny na pewno wie, czy odcina olej, czy nie, dajcie mi znać, ale spróbuję zdobyć tę część, a potem dam znać.