Independent Renault Forums banner

Tempomat nie działa na 4., 5. i 6. biegu

21K views 20 replies 6 participants last post by  LiberalGuy  
#1 ·
Cześć, mam problem, który "zżera mi głowę". Tempomat nie działa po zmianie z 3. na 4. bieg. Działa na 2. i 3. biegu powyżej 30 km/h, ale po zmianie na kolejne biegi (4,5,6) nie działa; ale ogranicznik prędkości działa na każdym biegu.

Przełącznik obrotowy jest nowy, kupiony kilka tygodni temu. Zmieniłem oba czujniki sprzęgła i czujnik hamulca również. Nie wiem co robić, każda pomoc jest mile widziana. Chcę spróbować coś naprawić, zanim pójdę do mechanika.

Czy ktoś miał ten problem?

Przy okazji. Mój samochód to diesel.

#8 ·
Więc tempomat DZIAŁA, ale obwód nie jest ponownie aktywowany po przesunięciu dźwigni zmiany biegów przez skrzynię.

Wykształcone przypuszczenie, przełącznik neutralny na twojej skrzyni biegów,
Ten na górze skrzyni biegów to przełącznik neutralny, ten z tyłu to przełącznik wsteczny
Po 3 miesiącach nie mogłem znaleźć tego przełącznika neutralnego w internecie. Czy możesz mi podać numer referencyjny lub coś w tym stylu?

#4 ·
Nie mam pojęcia, gdzie można by to znaleźć w książce (książka, co to takiego :smile2:)

Jest tuż nad skrzynią biegów, myślę, że jest dostępny po wyjęciu akumulatora i tacy na akumulator.
Nie jestem pewien, czy czyszczenie zadziała, ponieważ jest to system tłokowy i istnieje prawdopodobieństwo, że nie wyjdzie jako zacinający się.
Nie sądzę, żeby były drogie. Mniej niż 20 £

#6 ·
Heyz, mam ten sam problem po wymianie skrzyni biegów w Renault Megane 2. Oryginalnie było NDO001, założyłem NDO 002 i mam ten sam problem. Naprawiłem to, zamieniając skrzynię biegów z powrotem na NDO 001, ale w każdym razie, jeśli zmienisz opony lub felgi w swoim samochodzie, tempomat musi zostać przeprogramowany, a na samej skrzyni biegów masz 2 przełączniki, jeden jest dla neutralnego (bieg lub nie bieg), a drugi to światło cofania. Te 2 są takie same i nie są magistralą CAN, są normalnymi przełącznikami wyłącz/włącz. Mam nadzieję, że to pomogło wszystkim, wszystkiego najlepszego.

#7 ·
Hej, mam ten sam problem po wymianie skrzyni biegów w Renault Megane 2, oryginalnie było ndo001, założyłem ndo 002 i mam ten sam problem. Naprawiłem to, zamieniając skrzynię biegów z powrotem na ndo 001, ale w każdym razie, jeśli zmienisz opony lub felgi w swoim samochodzie, tempomat musi zostać przeprogramowany, a na samej skrzyni biegów masz 2 przełączniki, jeden jest dla neutralnego (bieg lub nie bieg), a drugi to światło cofania, oba są takie same i nie są magistralą CAN, są normalnymi przełącznikami wyłącz/włącz. Mam nadzieję, że to pomogło wszystkim, wszystkiego najlepszego
Wielkie dzięki, kolego!

Nie wymieniłem skrzyni biegów ani felg/opon. Czy myślisz więc, że podłączenie CLIP to naprawi? Powiedziałeś, że miałeś ten sam problem, czy wymieniłeś przełączniki neutralne lub wsteczne?

Pozdrawiam!

#10 · (Edited by Moderator)
Jeśli wyjmiesz akumulator, spójrz, tuż nad skrzynią biegów, zaznaczyłem to na czerwono
Dzięki. W dialogys pisze, że to przełącznik wsteczny, a nie neutralny.:shocked:

Usunięto obraz chroniony prawami autorskimi, zwłaszcza że jest to najwyraźniej prawa autorskie Renault

A 126 to przełącznik neutralny.

Który muszę zmienić?

#11 ·
Jeśli dojdziesz do tego przełącznika, wyciągnij wtyczkę i sprawdź, czy zapalają się światła cofania.
Jeśli tak, to przełącznik cofania znajduje się nad lewym wałem napędowym.
Jeśli nie, to tak, jest wsteczny.
Ale jeśli przejrzysz Dialgys, wypełnij swoją owalną tabliczkę.
Następnie znajdź sekcję tempomatu, wszystko można sprawdzić miernikiem omów, nie są wymagane żadne specjalne narzędzia,
Następnie musisz sprawdzić, czy działają przełączniki na pedale sprzęgła i hamulca, a także przekaźnik, ukryty nisko po stronie pasażera/w tunelu środkowym.

#13 ·
Wskazuje na przełączniki, ale w przypadku gdyby nie zostało to wspomniane (nie zabijaj posłańca), przełącznik nie jest wyłączony.

Po stronie kierowcy, trzy przełączniki na panelu deski rozdzielczej, tuż nad kolanem.
Regulacja świateł, podświetlenie deski rozdzielczej, a następnie tempomat, ESP, chyba,
Sprawdziłbym

#15 ·
Wskazuje na przełączniki, ale w przypadku, gdy nie zostało to wspomniane (nie strzelaj do posłańca), przełącznik nie jest wyłączony. Po stronie kierowcy, trzy przełączniki na panelu przednim, tuż przy wysokości kolan. Regulacja reflektorów, światła deski rozdzielczej, a następnie drugi tempomat, Esp, myślę, Sprawdziłbym
Cześć. Wymieniłem przełącznik neutralny i problem pozostaje. Nie zauważyłem żadnych zmian.

#14 ·
Dobrze, dziękuję.

Dzisiaj zauważyłem, że kiedy jadę na trzecim biegu z włączonym tempomatem i wrzucam na luz (powyżej 30 km/h) i próbuję włączyć tempomat (naciskając "R" lub "+-"), przełącza się on między "Pamięć" - "Tempomat", tak samo jak dzieje się to na czwartym, piątym i szóstym biegu.

#19 ·
Cześć!
Podnoszę ten stary wątek w nadziei na jakieś odpowiedzi lub pomoc

Mam dokładnie ten sam problem w moim Espace 2.0dci z 2008 roku.

Tempomat działa na trzecim biegu, migocze na czwartym (niskie obroty) i w ogóle nie działa na piątym ani szóstym.

Jakieś wskazówki?
Przełącznik neutralny po prostu by to zmienił,,