Independent Renault Forums banner

Renault Scenic przechodzi w tryb awaryjny na zimno

18K views 13 replies 8 participants last post by  grandscenic12  
#1 ·
Czy ktoś może mi pomóc?
Mam Scenic 1.6 automat z 2006 roku i kiedy samochód jest zimny, gdy po raz pierwszy zaczynam jechać, zapala się kontrolka serwisowa, miga usterka skrzyni biegów, a następnie wchodzi w tryb awaryjny. Kilka minut później, gdy samochód się rozgrzeje, wyłączam go, a następnie włączam ponownie i resetuje się, a samochód jest w porządku. Żadne usterki nie pojawiają się podczas kontroli diagnostycznej.

#2 ·
Cześć,

Niestety nie jestem pewien, jaka jest usterka w Twoim Scenicu. Czy tylko na zimno skrzynia wchodzi w tryb awaryjny? Wiem, że częstą usterką w 4-biegowej automatycznej skrzyni biegów z konwerterem momentu obrotowego DPO, która jest zamontowana w Twoim Scenicu, jest zawór elektromagnetyczny EVM lub czujnik regulacji ciśnienia i brzmi to jak usterka regulacji ciśnienia. Gdzie samochód był na diagnostyce? Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do działu obsługi klienta Renault, stwierdzając, że w samochodzie występuje usterka, której nie powinno być, i zapytałbym, czy zapłacą lub przyczynią się do kosztów naprawy. Jeśli nie masz szczęścia z Renault, zabierz swojego Scenica do specjalisty od automatycznych skrzyń biegów. Niektórzy są członkami FATE. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź www.fedauto.co.uk.

Harry.

#3 ·
Cześć Harry,

Dzięki za odpowiedź, bardzo doceniam. Tak, samochód wchodzi w tryb awaryjny tylko rano, gdy jest zimny, potem jest w porządku. Wymieniłem czujnik regulacji ciśnienia około 6 miesięcy temu w Wielkiej Brytanii, kiedy problem się po raz pierwszy pojawił (wtedy było naprawdę źle, wchodził w tryb awaryjny 4-5 razy. Teraz robi to raz). Teraz samochód jest w Hiszpanii i problem znowu się pojawił w zeszłym tygodniu. Zabrałem samochód do Renault w Gibraltarze i niezależnego mechanika i na diagnostyce nie ma żadnych błędów, więc jestem w kropce.

#4 ·
Cześć,

Nie znam żadnych mechaników w Hiszpanii, ponieważ mieszkam w Anglii, ale zabrałbym Twojego Megane do specjalistów od automatycznych skrzyń biegów i zlecił im zbadanie problemu. Czy na zimnym silniku silnik pracuje nierówno? Jeśli tak, możesz mieć uszkodzony czujnik temperatury, a to może wprowadzać skrzynię w błąd, przełączając ją w tryb awaryjny na zimno.

Harry.

#5 ·
Cześć, jestem tu nowy i mam podobny problem z Scenic. Pierwszy start rano, gdy jest zimno, kontrolka automatycznej skrzyni biegów zapala się trzy razy, tylko wtedy!!!! I za każdym razem, gdy się zatrzymuję, wyłączam zapłon i uruchamiam ponownie, kontrolka gaśnie, ale u mnie po diagnozie stwierdzono czujnik ciśnienia oleju. Kupiłem samochód od kogoś, komu ufałem, 150 mil dalej, i powiedział, że nigdy mu się to nie przydarzyło, ale pierwszego dnia, kiedy go miałem, przydarzyło się to mnie!!!! Szukał i odkrył, że jakiś czas temu zamontowano nową automatyczną skrzynię biegów. Scenic to 1.6 16v RT z 2000 roku, i gdy tylko kontrolka zgaśnie po raz trzeci, to zupełnie inny samochód, przyjemność z jazdy... :confused:

#10 ·
Cześć, jestem tu nowy i mam podobny problem z Scenic, pierwszy start rano, gdy jest zimno, kontrolka automatycznej skrzyni biegów zapala się trzy razy, tylko wtedy!!!! I za każdym razem, gdy się zatrzymuję, wyłączam zapłon i uruchamiam ponownie, kontrolka gaśnie, ale u mnie po diagnozie okazało się, że to czujnik ciśnienia oleju. Kupiłem samochód od kogoś, komu ufałem, 150 mil stąd, i powiedział, że nigdy mu się to nie przydarzyło, ale pierwszego dnia, kiedy go miałem, przydarzyło się to mnie!!!! Zrobił rozeznanie i stwierdził, że jakiś czas temu zamontowano nową automatyczną skrzynię biegów. Scenic to 1.6 16v RT z 2000 roku, a gdy kontrolka zgaśnie po raz trzeci, to zupełnie inny samochód, przyjemność z jazdy... :confused:
Mnie też się to przydarza ggrr co mam zrobić? :crazy:

#6 ·
Mam Renault Megane Scenic 1.6 16v auto z 2000 roku. Ostatnio zapaliła mi się kontrolka skrzyni biegów, ale tylko rano. Wyłączyć i uruchomić ponownie i jest znowu ok, zadzwoniłem do lokalnego dealera Renault OMG, co za szok dostałem, mój samochód może mieć prawie 11 lat, ale ma tylko 47500 oryginalnych mil i historię serwisową, jednak powiedzieli, że brzmi to jak zawór EMV (blok hydrauliczny?) a koszt jego wymiany, łącznie z robocizną i VAT, wyniósłby oszałamiające 982,64 funtów, mega auć, ale powiedzieli, żeby spróbować wymienić olej, powiedziałem, że to zamknięta skrzynia, on powiedział no tak, ale można wymienić olej??? Samochód idzie w czwartek na pełny serwis i wymianę paska rozrządu i oleju w skrzyni biegów, co mam nadzieję pomoże? Jeśli nie, to chyba zawór EMV, lepiej zacząć oszczędzać :/

#7 ·
Mam Renault Megane Scenic 1.6 16v auto z 2000 roku. Ostatnio zapaliła mi się kontrolka skrzyni biegów, ale tylko rano. Wyłączenie i ponowne uruchomienie i jest znowu ok, zadzwoniłem do lokalnego dealera Renault OMG, co za szok mnie spotkał, mój samochód może mieć prawie 11 lat, ale ma tylko 47500 oryginalnych mil i historię serwisową, jednak powiedzieli, że brzmi to jak zawór EMV (blok hydrauliczny?) a koszt jego wymiany, łącznie z robocizną i VAT, wyniósłby oszałamiające 982,64 funtów, mega auć, ale powiedzieli, żeby spróbować wymienić olej, powiedziałem, że to zamknięta skrzynia, on powiedział, no tak, ale można wymienić olej??? Samochód idzie do warsztatu w czwartek na pełny serwis i nowy pasek rozrządu oraz wymianę oleju w skrzyni biegów, co mam nadzieję pomoże? Jeśli nie, to chyba zawór EMV, lepiej zacząć oszczędzać :/
Jak rozwiązałeś problem, ponieważ teraz mam ten sam problem, który opisujesz?

#8 ·
Cześć... Zadzwoniłem do innego dealera Renault w mojej okolicy, który podał mi zupełnie inną wycenę... Powiedzieli, że nie wiedzą, skąd inni wzięli cenę... Zabrałem swój samochód do Lookers Renault w Colchester Essesx, gdzie zawór ECU w mojej automatycznej skrzyni biegów został wymieniony. Części kosztowały 520 funtów. Miałem również przegląd techniczny samochodu, zamontowano nowy przegub napędowy, a cały rachunek wyniósł tylko 726,63 funtów, byłem pod wrażeniem, zmienili również wadliwy przełącznik lusterek, na który była akcja serwisowa. Mam nadzieję, że i u Ciebie się uda. Mój teraz jest jak jazda nowym samochodem

#12 ·
Czy ktoś może mi pomóc?
Mam Scenic 1.6 auto z 2006 roku i kiedy samochód jest zimny, kiedy po raz pierwszy zaczynam jechać, zapala się kontrolka serwisowa, miga błąd skrzyni biegów, a następnie przechodzi w tryb awaryjny. Kilka minut później, kiedy samochód się rozgrzeje, wyłączam go, a następnie włączam ponownie i resetuje się sam i samochód jest w porządku. Żadne błędy nie pojawiają się w teście diagnostycznym.
Spróbuj odłączyć biegun dodatni i ujemny akumulatora, a następnie połączyć je ze sobą kablem rozruchowym na około minutę, co powinno zresetować procesor