Independent Renault Forums banner

Laguna mk2 1.9dci lokalizacja zaworu pcv?

9.9K views 10 replies 7 participants last post by  Gadgetrl  
#1 ·
Czy ktoś wie, gdzie znajduje się zawór pcv w Laguna mk2 1.9dci?

#5 ·
Nie mam pojęcia, jak załączyć zdjęcie, ale link poniżej ma schemat w połowie strony, część 9 to po prostu prosta rura bez zaworu PCV, ale część 10 ma zawór, a pan z Renault powiedział, że mój silnik może mieć albo część 9, albo część 10, więc mój nie ma zaworu??? Czy zrobiłoby to jakąś różnicę, gdybym kupił część 10 z zaworem i użył jej zamiast prostej rury? Jestem zdezorientowany, że ten sam silnik może mieć obie części, myślałem, że większość samochodów powinna mieć zawór PCV?

#6 · (Edited)
Czy silnik Diesla w Lagunie ma zawór PCV? Myślałem, że są one montowane tylko w silnikach benzynowych (do działania potrzebują podciśnienia w kolektorze dolotowym). Silnik Diesla będzie miał system wentylacji skrzyni korbowej (CCV), ale może to być tak proste jak filtrowane połączenie. Mogę się mylić... nowoczesne silniki wciąż mnie dezorientują.

#7 · (Edited by Moderator)
Nie wiem, jak dołączyć obrazek, ale link w połowie strony to schemat, który Renault mi przesłał, część 9 to to, co jest w moim samochodzie, ale część 10 to również część, którą można dodać, część 10 to pcv, jeśli można ją dodać, dlaczego ją pominęli, czy ktoś zna powód? Powiedział również, że powinienem wymienić wszystkie przewody odpowietrzające na zdjęciu, ponieważ moje są prawdopodobnie zatkane i powodują wyciek oleju ze złączy.