Independent Renault Forums banner

Megane III zmiana interwału serwisowego z 10 000 km na 15 000 km

14K views 14 replies 8 participants last post by  robertsz  
#1 ·
Cześć, czy ktoś może udzielić instrukcji, jak zmienić interwał serwisowy komputera pokładowego z 10 000 km na 15 000 km? W moim kraju (Republika Południowej Afryki) interwał serwisowy wynosi 15000 km, ale komputer pokładowy nie został zmieniony przed sprzedażą samochodu.

Dzięki

#2 ·
Przerwa serwisowa jest zaprogramowana w desce rozdzielczej i ECU, więc nie ma możliwości jej zmiany bez użycia zestawu diagnostycznego Renault. Interwał jest ustawiany w fabryce w zależności od kraju, w którym samochód ma być używany. Wiem, że krótsze interwały są ustawiane dla krajów o niekorzystnym klimacie, takim jak wysokie lub niskie temperatury lub warunki zapylenia.

#3 ·
Cześć, jestem w Afryce Południowej i mój jest taki sam jak twój. Dlaczego miałbyś to zmieniać? Czy to benzyna czy diesel? Czy używasz pełnego syntetycznego oleju? Jeśli chcesz, po prostu zresetuj na dziesięć i zresetuj na piętnaście, ale w randach, w centach głupio, na zdrowie!

#4 ·
Cześć, jestem w Afryce Południowej i mój jest taki sam jak twój, dlaczego miałbyś to zmieniać? Czy to benzyna czy diesel? Czy używasz pełnego syntetycznego oleju? Jeśli chcesz zresetować tylko na dziesięć i zresetować na piętnaście, ale mądrze centowo, na zdrowie
To benzyna, 1.2 turbo. Fabrycznie nowy w ramach planu serwisowego. Mogę go oddać do serwisu, ale prawdopodobnie powiedzą mi, że nie zrobią serwisu do 15000 km.

#5 ·
Mój, kupiony nowy w 2011 roku:
Interwał serwisowy wypadł przy 20 tys. km lub 1 roku...właściwie 11 miesięcy.
Teoretycznie powinno to być 30 tys. km i rok, ale powiedziano mi, że jest ustawione nisko.

W każdym razie, skoro jest nowy, chcesz zrobić przegląd w ciągu 12 miesięcy dla celów gwarancyjnych, niezależnie od przebiegu, lub przynajmniej kontrolę stanu technicznego Renault.

Poproś Renault o ustawienie interwału przebiegu/kilometrów na 15 tys. km, jeśli nie zamierzasz go przekroczyć w ciągu roku.

Na moim arkuszu gwarancyjnym są zastrzeżenia...zmniejsz przebieg serwisowy o połowę, jeśli mieszkasz w gorącym, zapylonym kraju i tak dalej.

Zatem w pierwszym roku...lub przynajmniej po pierwszym przeglądzie rocznym, ustaw go na 15 tys. km lub 1 rok, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej, aby nie mieć irytujących kontrolek na desce rozdzielczej.

#6 ·
Witajcie wszyscy
Powinniśmy wykonywać wymianę oleju co 10000 km. Jest to lepsze dla silnika i oszczędza pieniądze na przyszłe remonty silnika. Silnik może wytrzymać znacznie dłużej, jeśli zmieniasz olej co 10000 km (oczywiście z filtrem oleju i również filtrem powietrza).
NIE wierz w to, co mówi producent. Chcą zarabiać pieniądze, więc lepiej dla nich sprzedać kolejny samochód lub przynajmniej nowy silnik. Oleje długowieczne - to też bzdura.
PAMIĘTAJ - Co 10000 km.

#8 ·
Może olej wystarczy... Ale nikt nie testuje silnika zbyt dokładnie, szukaj szarych osadów na dnie miski olejowej, szukaj czarnych lub ciemnobrązowych ścian pod pokrywą zaworów lub na ścianach wewnątrz silnika. Nikt nie demontuje filtra oleju, aby zobaczyć, co jest w środku - wióry metalu itp. Dlatego nie tylko ja, ale wiele osób z wiedzą nie radzi tak rzadko wymieniać oleju.

#10 ·
Może olej wytrzyma...
Ale nikt nie testuje silnika zbyt dokładnie, szukaj szarej pozostałości na dnie miski olejowej, szukaj czarnych lub ciemnobrązowych ścian pod pokrywą zaworów lub na ścianach wewnątrz silnika.
Nikt nie demontuje filtra oleju, aby zobaczyć, co jest w środku - wióry metalu itp.
Dlatego nie tylko ja, ale wiele osób z wiedzą nie radzi tak rzadko wymieniać oleju.
Wnosisz dość konkretne zarzuty oparte na oczywistym, bardzo małym doświadczeniu .................. Mogę skierować Cię na forum poświęcone olejom, gdzie dosłownie setki bardzo dobrze wykształconych członków w dziedzinie trybologii, a także produkcji/testowania oleju, chcieliby rozliczyć Cię z Twoich wypowiedzi, ponieważ istnieje mnóstwo dowodów na to, że olej może wytrzymać reklamowane odległości, JEŚLI SILNIK JEST OD POCZĄTKU WŁAŚCIWIE UTRZYMANY.

Ja osobiście tnę i sprawdzam każdy filtr, który usuwam .............. więc - tyle jeśli chodzi o Twój "fakt" :unsure: .................... jeśli chcesz zobaczyć maniakalne dyskusje związane z olejem z TONAMI UOA (arkusze analizy zużytego oleju) i stronami ze zdjęciami filtrów oleju, mogę pomóc Ci faktami, jeśli chcesz zacząć mieć sens.

#14 ·
Przykro mi to mówić Robertsz, ale jesteś trochę przestarzały.
Większość nowoczesnych Renault i wiele innych nowoczesnych samochodów wymaga teraz przeglądu po 18 000 milach, czyli nieco poniżej 29 000 km.
15 000 km nie jest określone od lat (około 9 000 mil), ale to mniej więcej czas, kiedy zmieniam olej.
Po części dlatego, że jest to część mojego letniego serwisu i to mniej więcej mój roczny przebieg, po części dlatego, że jestem w wieku, w którym samochody nie tylko wymagały planowej wymiany oleju co 5-6 tys. mil (8-9 tys. km), ale także ich potrzebowały.

Nie mam większego problemu z nowoczesnymi w pełni syntetycznymi olejami i ich długą żywotnością, po prostu nie rozkładają się tak źle jak konwencjonalne oleje mineralne. Połącz to z mniejszą ilością nagromadzenia węgla w silnikach, mniejszą ilością wszystkiego ogólnie, nie panikuję, jeśli przekroczę 10 000 (mil) lub więcej.
Nadal nie mogę się pogodzić z małymi filtrami, które mają nowoczesne silniki, po prostu wydają się za małe. Ale nie widzę szlamu, gdy spuszczam olej z miski olejowej ani w filtrach.

Uważam, że silniki korzystają z częstszej wymiany oleju niż wymagają harmonogramy, ale koniec końców są miliony silników, które widzą tylko planowe przeglądy i wiele z nich wydaje się przetrwać.

#15 ·
Nowsze silniki są zrobione z gówna, a producenci mówią - wymiana oleju co 30000 km... co złego może się stać? W ten sposób będą zarabiać pieniądze, serwisując samochody, wymieniając silniki, sprzedając nowe samochody.
Cały świat kręci się teraz wokół pieniędzy. Nie możesz używać swojego nowego samochodu przez 30 - 40 lat, ponieważ obawiasz się, że nie wytrzyma. Większość nowych małych silników nie wytrzymuje 200000 km.