Również mam ten problem w Traficu 2006 1.9 dci 100.
Wiem, że nie dotyczy to napinaczy pasów, ponieważ wymieniłem wszystkie 3 z Vivaro kolegi (nie ma problemów ze swoim) na moje i nadal miałem kontrolki poduszki powietrznej i serv. On nie miał żadnych kontrolek, mimo że miał wszystkie moje napinacze pasów zamontowane w swoim.
Wszystkie kable z każdego napinacza pasów zostały również poddane testowi ciągłości i sprawdzeniu rezystancji....aż do modułu poduszki powietrznej/ECU. Zarówno Trafic, jak i Vivaro miały takie same wyniki.
Zatem na pewno nie napinacze pasów ani ich okablowanie.
Używając narzędzia skanującego 'Bosch KTS200' w profilu 'Renault Trafic' otrzymujesz kod błędu 'B1003' - Obwód otwarty zapalnika przedniej poduszki powietrznej po stronie kierowcy.
Używając profilu 'Vauxhall Vivaro' (wciąż podłączony do Trafica) otrzymujesz kod błędu 'B0011' - Rezystancja obwodu zapalnika przedniej poduszki powietrznej po stronie kierowcy zbyt wysoka.
Oba oznaczają to samo, ale zauważyłem, że generalnie uzyskuje się lepsze wyniki, jeśli zeskanujesz Trafica w ustawieniach Vivaro.
Zauważyłem również, że jeśli podczas jazdy trochę uderzysz w kierownicę, czasami kontrolki zgasną.
Zamierzam zdobyć kolejny pierścień kontaktowy poduszki powietrznej kierownicy i go wymienić.
Zdam relację z moich wyników.